Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в

Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ...

Повече от половината сърби подкрепят членството на страната в ЕС.


Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ЕС, показва проучване на тема "Европейската ориентация на гражданите на Сърбия", направено в началото на юли от министерството за европейска интеграция, предаде агенция Бета.

Ако утре има референдум с въпрос "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС", 53 от гражданите биха гласували "за", 25 процента "против", 10 процента не биха гласували изобщо, а 12 процента нямат определен отговор на въпроса. На подобен въпрос, поставен през юни и през декември миналата година, отговорите са били почти идентични /55 процента "за"/.

Повечето граждани /59 процента/ смятат, че проблемите между Белград и Прищина трябва да се решават независимо дали ЕС настоява за това или не.

Както и миналата година, подкрепата за реформите е много висока - 68 процента от анкетираните смятат, че реформите, изисквани от ЕС, са необходими не само за членството на страната в съюза, а и за благосъстоянието на гражданите.

Според сърбите реформите, които имат най-положително влияние в ежедневния живот, са борбата с корупцията /20 процента/, реформата на здравната система /16 процента/ и по-добрата защита на човешките права /13 процента/.

Общо 51 процента от анкетираните смятат, че членството в ЕС ще бъде полезно за Сърбия. Гражданите свързват Европейския съюз с по-добри възможности за работа и пътувания, по-добро бъдеще за младите хора, по-добре уредено общество, по-добър живот и по-висок стандарт в страната.

Източник: novini.bg