Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в

...
Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в
Коментари Харесай

Повече от половината сърби подкрепят членството на страната в ЕС

Повече от половината сръбски жители поддържат участието на страната в Европейски Съюз, демонстрира изследване на тематика "Европейската ориентировка на жителите на Сърбия ", направено при започване на юли от министерството за европейска интеграция, съобщи организация Бета.

Ако на следващия ден има референдум с въпрос "Подкрепяте ли участието на Сърбия в Европейски Съюз ", 53 от жителите биха дали своят вот "за ", 25 % "против ", 10 % не биха дали своят вот въобще, а 12 % нямат избран отговор на въпроса. На сходен въпрос, подложен през юни и през декември предходната година, отговорите са били съвсем идентични /55 % "за "/.

Повечето жители /59 процента/ считат, че проблемите сред Белград и Прищина би трябвало да се вземат решение без значение дали Европейски Съюз упорства за това или не.

Както и предходната година, поддръжката за промените е доста висока - 68 % от интервюираните считат, че промените, изисквани от Европейски Съюз, са нужни освен за участието на страната в съюза, а и за благосъстоянието на жителите.

Според сърбите промените, които имат най-положително въздействие в ежедневния живот, са битката с корупцията /20 процента/, промяната на здравната система /16 процента/ и по-добрата отбрана на човешките права /13 процента/.

Общо 51 % от интервюираните считат, че участието в Европейски Съюз ще бъде потребно за Сърбия. Гражданите свързват Европейския съюз с по-добри благоприятни условия за работа и пътувания, по-добро бъдеще за младежите, по-добре уредено общество, по-добър живот и по-висок стандарт в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР