Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали,

...
Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали,
Коментари Харесай

Откриха опасни химикали в козметични продукти

Повече от половината всеобщо употребявани козметични артикули като червила, спирали, пудри, съдържат високи равнища на рискови химикали, сочат данните от изследване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, представени от Асошиейтед прес.

Изследователите са тествали 230 продукта за наличие на флуор - индикатор за съществуването на пер- и полифлуороалкилирани субстанции (PFAS) и са ги разкрили в 52 на 100 от тях.

При предходни проучвания беше открита връзка сред избрани пер- и полифлуороалкилирани субстанции и разнообразни здравни проблеми, измежду които рак на бъбреците, на тестисите, високо кръвно налягане и други.

Пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS) са огромна група синтетични химикали. Те са устойчиви на разграждане.

" Когато тези субстанции попаднат в кръвта, остават там и се натрупват ", изяснява проф. Греъм Пийзли, който е началник на изследването. Той предизвестява също, че има и спомагателен риск от замърсяване на околната среда, обвързван с производството и изхвърлянето на тези химикали в околната среда.

Американските учени открили високи равнища на флуор при 56% от изследваните декор дьо тени и артикули за очи, при 48% от тези за устни и при 47% от спиралите.

Продуктите, които са рекламирани като " дълготрайни " и " водоустойчиви ", съдържат високи равнища на рисковите химикали, изясняват специалистите.

29 от козметичните артикули с високо наличие на рисковите химикали са тествани и за други полифлуороалкилираните субстанции с изключение на флуор. Оказало се, че съдържат сред 4 и 13 пер- и полифлуороалкилираните субстанции, само че това било отразено върху етикета единствено на един от тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР