Повече от половината европейци са изпитали финансови затруднения заради пандемията

...
Повече от половината европейци са изпитали финансови затруднения заради пандемията
Коментари Харесай

Коронавирусът удари финансово половината европейци

Повече от половината европейци са изпитали финансови усложнения поради пандемията от ковид. Това демонстрира изследване,поръчано от Европейския парламент(ЕП), извършено онлайн от Kantar сред 23 април и 1 май 2020 година измежду 21 804 респонденти в 21 страни членки на Европейски Съюз (не са обхванати: Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Проучването е лимитирано до респонденти на възраст сред 16 и 64 години (16-54 година в България, Чехия, Хърватия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия). Представителността на национално равнище се обезпечава от квоти за пол, възраст и район. Общите междинни резултати се получават съгласно броя на популацията на всяка интервюирана страна.
Пълните резултати от изследването, в това число националните и социално-демографските данни, ще бъдат оповестени от Европейския парламент при започване на юни 2020 година
Ясно болшинство от интервюираните (58%) декларират в изследването, че са изпитали финансови усложнения в персоналния си живот от началото на пандемията от ковид. Такива проблеми включват загуба на приходи (30%), безработица или частична безработица (23%), потребление на персонални спестявания по-рано от плануваното (21%), компликации при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и компликации при вярното и почтено качество на хранене (9%). Един на всеки десети споделя, че му се е наложило да изиска финансова помощ от семейство или другари, до момента в който 3% от интервюираните са изправени пред банкрут.
Като цяло, интервюираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми , до момента в който тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е минимум евентуално да оповестят за проблеми. В последните изредени страни повече от половината интервюирани не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.
Европейски Съюз би трябвало да има повече пълномощия за справяне с рецесии, като пандемията от ковид, настояват европейските жители. Почти седем от 10 респонденти (69%) желаят по-силна роля на Европейски Съюз в битката с рецесията. Успоредно на това съвсем шест от 10 респонденти са недоволни от неналичието на солидарност сред страните членки на ЕС по време на пандемията. Докато 74% от интервюираните са чували за предприети от Европейски Съюз ограничения или действия в отговор на пандемията, едвам 42% от тях са задоволени от тези ограничения все още.
Около две трети от интервюираните (69%) са съгласни, че „ Европейски Съюз би трябвало да разполага с повече пълномощия за справяне с рецесии като пандемията от ковид “. По-малко от една четвърт от респондентите (22%) не са съгласни с това изказване. Съгласието с изказванието е най-високо в Португалия и Ирландия, а най-ниско в Чехия и Швеция.
В отговор на пандемията европейските жители са желали Европейски Съюз да се концентрира най-вече върху обезпечаването на задоволително здравно съоръжение за всички страни членки на Европейски Съюз, разпределението на проучвателен фондове за създаване на ваксина, директна финансова поддръжка на страните членки и възстановяване на научното съдействие сред страните членки.
Този мощен апел за повече пълномощия и по-силно съгласуван отговор на Европейски Съюз е обвързван с изразеното неодобрение от болшинството от интервюираните по повод на солидарността сред страните членки на ЕС в битката с пандемията от ковид: 57% са недоволни от настоящето положение на солидарността, а 22% „ не са по никакъв начин ” удовлетворени. Само една трета от интервюираните (34%) са удовлетворени, като най-високите индикатори се следят в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са измежду най-недоволните, последвани от жителите от Австрия, Белгия и Швеция.
Трима от четирима респонденти във всички интервюирани страни споделят, че са чували, виждали или чели за ограниченията на ЕС в отговор на пандемията от ковид, като една трета от интервюираните (33%) също знаят какви са тези ограничения. В същото време към половината (52%) от тези, които знаят за дейностите на Европейски Съюз в тази рецесия, споделят, че не са удовлетворени от ограниченията, подхванати досега. Само 42% са удовлетворени, най-много в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на неодобрение е най-висока в Италия, Испания и Гърция и много висока в Австрия и България .
Вижте още:
Екологичен потенциал освободи над 3 милиарда евро в поддръжка на опазването на здравето в ЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР