Повече от половината електроенергия от вятър в България през януари

...
Повече от половината електроенергия от вятър в България през януари
Коментари Харесай

Повече от половината електроенергия от вятър в България през януари е произведен от вятърния парк „Св. Никола“

Повече от половината електрическа енергия от вятър в България през януари 2021 година е създаден от вятърния парк „ Св. Никола “ край Каварна. Това излиза наяве от разбор на индустриалните резултати на вятърната електроцентрала за първия месец на годината и формалните данни на Агенцията за стабилно енергийно развиване.
Най-големият вятърен парк в страната – ВяЕЦ „ Свети Никола “, опериран от AES България, създаде през януари 2021 година 43 763 MWh зелена сила за българските консуматори. Това съставлява 53% от общото количество електрическа енергия от вятър в страната, създадено през този месец, което възлиза на 82 683 MWh. С работата си 52-те вятърни турбини на парка са обезвредили въглеродния отпечатък от месечното ползване на всички семейства в град като Варна, осигурявайки чиста електрическа енергия. Припомняме, че с помощта на своята работа за последните 10 години ВяЕЦ „ Свети Никола “ спести на България близо 2,6 млн. тона въглеродни излъчвания. А постигнатият резултат се равнява на резултата от усвояването на СО2 от близо 16 млн. дървета в продължение на 10 години.
ВяЕЦ „ Свети Никола “ е с конфигурирана мощ от 156 МВт., което съставлява над 22% от общо конфигурираните ветрови мощности в България. Така паркът способства страната ни да отговори на поставените цели за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. ВяЕЦ „ Свети Никола “ е в основата на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици. Системата съчетава както мониторинг на място от опитни орнитолози, по този начин и съвременни радари, които алармират за приближаващи ята или единични птици, което разрешава прекъсването на обособени турбини или на целия парк. По този метод ВяЕЦ „ Свети Никола “ се грижи за околната среда и способства за опазването на биоразнообразието в региона на Каварна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР