Повече от половин милион души са загубили работните си места

...
Повече от половин милион души са загубили работните си места
Коментари Харесай

ООН: Повече от 500 000 безработни афганистанци от идването на власт на талибаните

Повече от половин милион души са изгубили работните си места в Афганистан след завладяването на властта на талибаните предишния август. Това оповестиха в сряда от Международната организация на труда на Организация на обединените нации (МОТ).

Особено тежко са били наранени дамите.

До средата на тази година се чака загубата на работни места да нарасне до близо 700 000 - като най-страшните прогнози ще надвишават 900 000 - вследствие на рецесията в Афганистан и " рестриктивните мерки за присъединяване на дамите като работна мощ ".

Нивата на претовареност на дамите към този момент са извънредно ниски по международните стандарти = МОТ съобщи прави оценка, че те са намалели с 16% през третото тримесечие на 2021 година и биха могли да паднат с още сред 21% и 28% доникъде на 2022 година
 Талибаните дават обещание да съблюдават правата на дамите, желаят анулация на глобите
Талибаните дават обещание да съблюдават правата на дамите, желаят анулация на глобите

Момичетата обаче не се връщат на училище…

" Ситуацията в Афганистан е сериозна и е нужна незабавна поддръжка за стабилизиране и възобновяване, предизвести Рамин Бехзад, старши координатор на Международната организация на труда (МОТ) за Афганистан. Докато целта е да се посрещнат непосредствените филантропични потребности, трайното и приобщаващо възобновяване ще зависи от хората и общностите, които имат достъп до почтена претовареност, занаят и съществени услуги.

Тежко наранени са няколко основни бранша . Сред тях са селското стопанство и държавната работа, където служащите или са били освободени, или оставени без възнаграждение. В строителството 538 000 служащи, измежду които 99 % са мъже, също пострадаха, защото огромните инфраструктурни планове бяха в застой.
 Вашингтон праща 308 млн. $ филантропична помощ на Афганистан
Вашингтон праща 308 млн. $ филантропична помощ на Афганистан

Страната е в тежка рецесия след завръщането на талибаните на власт

В същото време, защото регистрираните активи на Афганистан от 9,5 милиарда $ са замразени, задграничната помощ, търговията и вложенията, също са били съществено наранени, продължи МОТ, акцентирайки дефицит на пари и ограничавания за изтегляне от банки, причиняващи бедност на бизнеса, служащи и семейства.

Липсата на работа също заплашва да утежни равнищата на детския труд в Афганистан, където единствено 40% от децата на възраст от 5 до 17 години посещават учебно заведение. Повече от 770 000 момчета и към 300 000 девойки са ангажирани с детски труд.

Проблемът е най-тежък в селските региони - където 9,9 %, или 839 000 деца, са доста по-склонни да работят с детски труд, спрямо тези в градските региони (2,9 % или 80 000).

За да поддържа афганистанския народ тази година, главните цели на Организация на обединените нации са да обезпечи животоспасяваща помощ, да поддържа съществени услуги и да резервира обществените вложения и системите на общностно равнище, които са от значително значение за облекчаване на главните човешки потребности.

В поддръжка на тази тактика МОТ се ангажира да работи с работодателите и синдикатите за поощряване на претовареност и заслужен труд.

Фокусът на организацията е в четири основни области: услуги за незабавна претовареност, интензивни вложения, поощряване на предприятията и развиване на умения, като в същото време се зачитат трудовите права, равенството сред половете, обществения разговор, премахването на детския труд и включването на хората с увреждания на трудовия пазар.

Не за първи път организации

По данни на Организацията на обединените народи (ООН) 22% от 38-милионното население на Афганистан живее в условия, близки до глада, а други 36% са изправени пред остра продоволствена неустановеност.

Припомняме, че преди седмица, Съединени американски щати оповестиха отпущането на 308 млн. $ спомагателна филантропична помощ за Афганистан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР