Повече от хиляда санкции срещу руски компании и физически лица,

...
Повече от хиляда санкции срещу руски компании и физически лица,
Коментари Харесай

Ден на разплата: Съединените щати са на прага на ядрена криза

Повече от хиляда наказания против съветски компании и физически лица, нов лист от 500 души е на път - Вашингтон към този момент заплати за всичко това с ускорение на инфлацията и скока на цените на бензина. Но едвам в този момент Министерството на финансите на Съединени американски щати осъзна, че предстоят доста по-сериозни последствия: в случай че Русия спре доставките на обогатен уран в отговор, някои от нуклеарните реактори ще би трябвало да бъдат спрени. И тогава електричеството за американците ще стане като златото.

Инфлация и златен бензин

Инфлацията през май е 8,6 %, най-високата от декември 1981 година Цените на бензина се повишиха над 5 $ за галон за първи път в историята. Цените на храните също скочиха. Населението е извънредно недоволно. Преди междинните избори за Конгрес множеството гласоподаватели са срещу антируските наказания, съгласно Института за народна власт. А рейтингът на Джо Байдън падна до 36 % - най-ниският за цялото време на неговото президентство.

Сега идват по-сериозни проблеми. Изследователите от Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет Мат Боуен и Пол Дабар предизвестяват в публикация за вестник „ Хил “, че в случай че Русия спре да доставя обогатен уран на американските енергийни компании, нуклеарната промишленост ще си има огромни проблеми.

„ Реакторите ще спрат и защото нуклеарната сила съставлява повече от 20 % от индустриалния потенциал в някои елементи на страната, цените на електрическата енергия ще скочат даже по-високо от днешната инфлация “, декларират те.

Зависимост от Русия

Нереалистично е бързо да се откри лично произвеждане на уран в нужното количество: промишлеността от дълго време е в крах, защото дълги години е съвсем изцяло подвластна от Русия.

За да се разрешите казуса, първо би трябвало да се рестартира инсталацията за превръщане. Тя обаче няма да може да доближи цялостния потенциал сама.

„ Уранът към момента би трябвало да бъде обогатен, което изисква частните компании да проучат тактики за разширение на производството и технологиите, които да заместят съветските доставки “, показват създателите на обявата.

Преди близо 30 години Москва и Вашингтон подписаха съглашение за преправка на съветския високообогатен оръжеен уран в нискообогатен за електроцентрали. Русия изнася към 15 000 тона нуклеарно гориво за Съединени американски щати.

Този уран беше по едно и също време на ниска цена и първокачествен - локалните комунални услуги (на чийто баланс се намират атомните електроцентрали) го оценяваха доста. Американските електроцентрали са частни предприятия, страната в действителност купува електрическа енергия от тях. Ядреното гориво, което е създадено в Съединените щати, е по-слабо от съветското във всички връзки. Поради това страната изостави личните си мощности за обогатяване на уран.

През 2010 година Съединени американски щати са произвели към две хиляди тона уранов оксид, през 2020 година - единствено 90 тона. Днес съвсем единственото дружество за обогатяване на уран е заводът „ Уренко “ Ню Мексико.

Конфликтът в Украйна разкри зависимостта на нуклеарната сила на Съединени американски щати от Русия и сътвори нови проблеми за промишлеността, написа „ Ню Йорк Таймс “.

Редица страни от Европейски Съюз също са 100% подвластни от съветските доставки.

Според Световната нуклеарна асоциация 85 % от международния уран се добива в шест страни: Русия, Казахстан, Канада, Австралия, Намибия и Нигер.

Но не става въпрос единствено за горивото: доста реактори в Съединени американски щати и Европейски Съюз са съветско произвеждане. Така Западът рискува да загуби съставни елементи.

През 2021 година в света са експлоатирани 439 нуклеарни реактора, 38 от които в Русия, 42 са издигнати и още 15 се строят по съветски технологии. През 2020 година Москва притежаваше 40% от международната инфраструктура за превръщане на уран и 46% от нейния потенциал за обогатяване, съгласно отчет на Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

В сходство със съглашение, подписано с „ Минатом “ през 1992 година, Съединени американски щати се пробваха да лимитират покупките до 20 % от общото условие. А след изменението на съглашението през 2020 година беше планувано вносът да бъде понижен до 15 % до 2028 година

Въпреки това, съгласно Администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати, през 2020 година Америка е получила към 16 % уран от Русия и още 30 % от съветските съдружници Казахстан и Узбекистан. В същото време самото съглашение, с към този момент влезнали в действие промени, направи допустимо закупуването на 24 % от нуклеарното гориво от Москва през идната година.

Застраховка

През март президентът Байдън забрани вноса на нефт, въглища и газ от Русия. Но уранът не беше в листата.

Законодателите упорстват да продължи: Съединени американски щати би трябвало да понижат зависимостта от вноса на уран и да влагат в атомни електроцентрали от последващо потомство.

Според републиканския сенатор Джон Барасо отхвърлянето на съветските въглеводороди е значима стъпка, която „ не би трябвало да е последната “. „ Забраната за уран в допълнение ще спре съветската военна машина, ще помогне за съживяването на производството на уран в Съединени американски щати и ще усъвършенства националната ни сигурност “. През март той внесе законопроект в Сената.

Но не всичко е толкоз просто. Още през 2020 година Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи проекти да влага до 3,2 милиарда $ в усъвършенствани планове за реактори от последващо потомство, които работят с по-обогатена версия на уран.

Местните снабдители обаче не бързат да финансират производството на такова гориво: завършването на построяването на съвременни атомни електроцентрали към момента е прекомерно надалеч. Освен това Центърът за световна енергийна политика отбелязва, че това ще изисква големи разноски. А вложителите въобще не са сигурни, че оповестените планове в последна сметка ще бъдат осъществени.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР