Повече от година след появата на новия коронавирус, екип на

...
Повече от година след появата на новия коронавирус, екип на
Коментари Харесай

Екип на СЗО заминава за Китай, за да проучи произхода на заразата

Повече от година след появяването на новия ковид, екип на Световната здравна организация (СЗО) най-накрая ще дойде в Китай, с цел да изследва произхода на пандемията.

Визитата на 10 специалисти на СЗО е ултраделикатна тематика за китайския режим, угрижен за това да бъде освободен от всякаква отговорност за епидемията, лишила живота на над 1,8 милиона души в целия свят.

Дори прилича загадка задача. Датите ѝ не бяха конкретизирани, СЗО сподели просто за " първата седмица на януари ". Въпреки че съумя на практика да изкорени заболяването от своята територия, Пекин не можа да попречи на американския президент Доналд Тръмп да го упреква непрекъснато, че е популяризирал " китайския вирус " из планетата - дори и че го е изпуснал от лаборатория по вирусология в Ухан, градът в централната част на страната където се появи вирусът в края на 2019 година

Комунистическата власт издаде своята раздразнителност, като осъди предходната седмица на 4 години затвор гражданската журналистка Чжан Чжан, която е отразявала слагането на Ухан под карантина.

Властите в Китай също не пропущат опция да слагат под подозрение произхода на вируса, въпреки че изначало споделиха, че болестта е тръгнала от пазар в Ухан, където са продавани живи животни.

" Все повече изследвания навеждат на мисълта, че епидемията може да се е появила на доста места в света ", съобщи през уикенда министърът на външните работи Ван И.

Както повеляват противоепидемичните правила, интернационалните специалисти би трябвало да бъдат сложени за две седмици под карантина след идването си в Пекин. Така че ще им останат 3-4 седмици за изследване.

Те могат да отидат в Ухан към 20 януари, тъкмо година след слагането под карантина на този град с 11 милиона поданици, на 23 януари 2020 година

Двадесети януари е и датата, на която Доналд Тръмп би трябвало да напусне Белия дом. Някои наблюдаващи допускат, че Пекин може да желае да изчака заминаването му преди фактическото начало на следствието, с цел да не се сътвори усещане, че се поддава на настояванията на републиканския президент. Тръмп неколкократно изиска интернационално следствие на произхода на вируса. Това искане бе подето от Австралия, подложена през последните месеци на китайски наказания.

Китай одобри със закъснение провеждането на интернационално следствие, а това значи, че за специалистите ще бъде мъчно да открият първите следи на инфекцията.

" Не съм оптимист. Те ще дойдат след края на борбата ", споделя разтревожено инфекционистът Грегъри Грей от университета " Дюк " в Съединени американски щати.

" Ще бъде необикновено мъчно да се открие произходът на вируса ", добавя Илона Кикбъч от Висшия институт за интернационалните проучвания и проучвания на развиването в Женева.

Учените като цяло са на мнение, че първоприемникът на вируса е прилеп, само че не се знае кое е било животното медиатор, предизвикало заразяването на човек.

Китайската преса от ден на ден приказва за хипотезата, че вирусът е импортиран със замразена храна - доктрина, отхвърлена от СЗО.

Според интернационалната организация, упреквана от държавното управление на Тръмп в прокитайско държание, няма подозрение, че специалистите ѝ ще могат да работят свободно, въпреки и Пекин да не е удостоверил, че Ухан е включен в програмата на визитата.

" Екипът ще отиде в Ухан, това е задачата на задачата ", съобщи в средата на декември Майкъл Райън от подразделението за изключителни обстановки в областта на опазването на здравето към женевския институт.

" Ще работим с китайските ни сътрудници, те няма да бъдат надзиравани от китайски служители ", увери той.

Мисията е формирана от 10 учени (от Дания, Обединеното кралство, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, Съединени американски щати, Катар и Япония), реномирани в съответните си сфери на подготвеност.

" Целта не е да се уточни отговорна страна или власт ", съобщи пред Агенция Франс Прес един от членовете на екипа, Фабиан Лендерц от института Роберт " Кох " в Германия. " Целта е да разберем какво е станало, с цел да не позволим да се случи още веднъж ".

Ако изследването бъде възпрепятствано от управляващите, " това ще има отрицателно отражение върху политическата и научна известност на Китай ", предизвестява професор " Грей ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР