Повече от два пъти са се увеличили публикациите за благотворителност

...
Повече от два пъти са се увеличили публикациите за благотворителност
Коментари Харесай

2020: Бум на благотворителността в медиите |

Повече от два пъти са се нараснали изявленията за щедрост и доброволчество през спешната 2020 година През годината на COVID-19 в новинарските уеб сайтове, печатните издания, малките екрани и радиостанциите те са общо 105 599 на фона на 48 428 през 2019 година

Това демонстрира анализът на компанията за медиен мониторинг и разбор „ Персептика “, направен по поръчка на Български дарителски конгрес (БДФ). Той беше показан през днешния ден на онлайн полемика „ Как приказваме за дарителството? “, проведена от БДФ и Асоциацията на европейските публицисти в България.

През пандемичната година благотворителността е една от дребното положителни тематики в медиите, а и в публичното пространство като цяло. Журналистите към този момент пишат за нея доста по-добронамерено от преди - позитивният звук се усилва от 25% през 2019 година до 35% през 2020 година От друга страна е налице и доста покачване на отрицателно заредените изявления – от 3% на 8% от материалите по тематиката. Това се дължи главно на няколко абсурда, най-значим от които е този с дарителската платформа HelpKarma.

За поредна година като уредник на благотворителни начинания най-често се загатва гражданският бранш. Значим е и делът на партньорствата, при които два или повече вида организации се сплотяват в името на благородна идея. Най-често става дума за съдействие сред компания и неправителствена организация. В значително случаи партньорството включва също интернационална организация или посолство.

Бумът на благотворителността в медиите през 2020 година е присъщ за всички оценени информационни канали. Новинарските уеб сайтове водят с 91% от материалите за дарителство и доброволчество. Споменаванията във вестниците заемат второто място с дял от 7%. Списанията регистрират по-малко от 1% от общото наличие, главно поради по-рядката честота на изданията. Отразяването в радиостанции и малките екрани е общо към 2% от всички материали (1611 споменавания в малките екрани и 424 в радиопрограми).
В интернет най-вече изявления за щедрост има в уеб страниците на БНР (3963) и на в. „ 24 часа “ (1849). При малките екрани водеща е Българска национална телевизия с 555 материала, а при радиостанциите – БНР с 244.

Съвсем предстоящо, опазването на здравето е основна тематика в годината на COVID-19 – на него са отдадени съвсем двойно повече изявления (42 236) в сравнение с образованието (24 034), което се подрежда на второ място. На трето място е обществената сфера (20 045).

2020-а е годината, в която доброволчеството съумява да си пробие път в българските медии. Регистрирани са общо 34 689 споменавания на доброволчески начинания – близо 4 пъти повече от 9645-те изявления през 2019 година

Статиите, отразяващи фирмите и техните начинания за корпоративна обществена отговорност, бележат същински скок спрямо предходните 12 месеца. През 2020 година са оповестени 12 992 такива материала – близо 4 пъти повече в сравнение с през 2019 година, когато те са едвам 3401. Все по-често в тях се загатват имената на фирмите-дарители.

През 2020 година се следи забавна смяна в отношението към обществените начинания на бизнеса. Делът на позитивните публикации понижава от 68% на 53%, което може да се изясни с огромния брой обзорни материали за дарителски акции против COVID-19, които са по-скоро неутрални. В същото време се появява отрицателно отношение към корпоративното дарителство, което не участва в предишни разбори по тематиката. То е обвързвано най-много с интензивността на компанията на Делян Пеевски „ Интръст “. В многочислените ѝ дарителски начинания редица медии виждат опит за „ изпиране “ на отрицателния имидж на депутата.

Целия разбор за дарителството в медиите през 2020 година можете да видите
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР