Повече от два часа продължиха споровете във временната комисия на

...
Повече от два часа продължиха споровете във временната комисия на
Коментари Харесай

Дружество Автомагистрали“ взело аванси за 1.206 млрд. лв.

Повече от два часа продължиха разногласията във краткотрайната комисия на Мая Манолова в Народното събрание за проверка на компаниите от ръководството на Бойко Борисов. Днешното съвещание бе с акцент върху активността на " Автомагистрали ". Фирмата е упълномощила поръчки за 4.7 милиарда лева . От предходни питания в Народното събрание излиза наяве, че няма задоволително техника, личният състав е единствено от 30 инженери, сподели Манолова първоначално.

Съмнително е по какъв начин са реализирани плановете - пренаемане, превъзлагане, строителство на автомагистрали, измежду които " Люлин ", " Струма ", " Хемус ", " Тракия ", републиканската мрежа и други. Манолова уточни, че най-голямата сума от 108 млн. лева са дадени предплатено на " Главболгарстрой ". Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова изясни пред комисията, че в Закона за публичните поръчки има опция за такова възлагане, АПИ е взела това решение да се разпорежда на друго държавно сдружение действия по възлагане, взели участие в обществени търгове, има и извоювани контракти по построяването на Автомагистрала " Хемус ", предоставени напълно по Закона за публичните поръчки (ЗОП).
 Томислав Дончев: Комисията
Томислав Дончев: Комисията " Манолова " е предизборна драматургия

Служебното държавно управление не е призрачен сън, няма от какво да се тормозим

По закон " Автомагистрали " има право да разпорежда услуги до 20% на външни компании , които са по-специфични за осъществяване, изясни още министър Аврамова. Мая Манолова загатна, че парите са изхарчени на близки до властта компании , а районният министър в оставка Петя Аврамова изиска Временната комисия и в частност - нейният ръководител, да не внушават на обществото погрешни изказвания, че " Автомагистрали " обслужва единствено избрани компании и изиска да се приказва с обстоятелства, както би било редно. Изпълнителният шеф на АПИ Георги Терзийски изясни, че доставка на материали и наем на техника е процедура в строителния развой . В дебата стан ясно, че са изпълнени над 400 контракта, само че огромната част от тях били за хартия и писалки. Терзийски добави, че " Автомагистрали " е една от най проверяваните администрации, като даже и сега текат инспекции на Държавна финансова ревизия, точно на договорите на организацията с Автомагистрали по построяването на високоскоростната инфраструктура.
 Комисията
Комисията " Манолова " праща документи в европрокуратурата и институции

Трябва да се направи инспекция на изказванията

От " Автомагистрали " са взели участие в открити процедури по действия с настоящ ремонт и поддържане по първата инфраструктура по територията на страната, мостове виадукти, изпълнявани във времето с положително качество и период ", сподели още той.

" Такова строителство се прави последната година, каквото не е осъществявано в никакъв случай до момента. Това постанова законови средства за налагане на строителство ", безапелационен бе Терзийски. Той посочи, че не е заявила подизпълнители, и има други контракти за настоящ ремонт и поддържане . От управлението на сдружението отговори един от шефовете й Стоян Беличев в отговор на въпрос, че от близо 5 милиарда лева поръчки, сдружението е получило задатък към 30% от цялата стойност, 1.206 милиарда лева . Манолова попита по какъв начин се обезпечават задатъците. Към всяко заплащане има издадена неотменима банкова гаранция или застраховка, отговори Беличев. Имало и сигнал, че са засечени камиони на компания " Джъмбо " 33, като Беличев отговори, че са употребили техника от нея за свлачище.
 Реплики вид
Реплики вид " Съдебен спор " в комисията по проверка

Манолово упорства документите то " Булгартрансгаз " да ги получи в цифров тип

В дебата се включи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев, който заключи, че " по ръба на закона 4.7 милиарда лева са прехвърляли на една държавна компания, което е 5% от Брутният вътрешен продукт, които са дадени на тройка шефове , които са назначени и не е ясно по какъв начин са избирали компаниите, а истината е, че те са ги подбирали ". Гечев изиска екип от специалисти да ревизира компанията и да бъде смено управлението след изборите. Мая Манолова попита компаниите с обществена покана ли се канят, Аврамова отговори, че няма такава . На комисията участва и зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Николай Нанков, който е безапелационен, че спекулативно се борави с някои термини. Георги Свиленски изиска действителни инспекции на " Автомагистрали ".
 Манолова оглави комисията за инспекция на Борисов-3
Манолова оглави комисията за инспекция на Борисов-3

В нея са Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ

" Дават пари преди да има планиране, 400 контракта, от които 380 са за писалки, тоалетна хартия и 20 компании вземат останалите милиарди . Не спекулирайте, че АПИ и Автомагистрали си избират демократично контракти ", сподели той и упрекна, че Беличев 4 година е съизвършител в тази активност . Спор се образува и върху договорите за автомагистрала " Хемус ", с заплащане на задатъци и спомагателни съглашения . Георги Терзийски изясни, че има такова от 17 септември 2019 година - предплатено заплащане за част от 1 до 3 на автомагистралата и планиране, и друго - от 9 юни 2020 година за секторите от 4 до 6 . Има и наложителни застраховки към строителството на автомагистралата, стана още ясно. Министър Петя Аврамова даде обещание да ревизира дали има застраховки с покритие за 6000 лева . П реди това стана ясно, че комисията към този момент се състои от 14 членове .

Имаше спор, стартират от депутати от ГЕРБ, че комисията работи върху сигнали, а представянето им липсва в нея. Тома Биков ги изиска, а Мая Манолова отговори, че могат да ги видят в деловодството на комисията.

След половин часов спор за неналичието на информация бе гласувано да бъдат изпратени до отрасловите министри подадените в комисията сигнали, като стана ясно, че от " Булгартрансгаз " не са изпратили, сигналът от Българската банка за развиване (ББР) е без съществена информация, единствено няколко странички, множеството не са дали никаква информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР