Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки

...
Повече от десетилетие германският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки
Коментари Харесай

Politico: Кризата с корупцията слага Борисов от България на въжето

Повече от десетилетие немският канцлер Ангела Меркел и други дясноцентристки водачи на Европейски Съюз в никакъв случай не са желали да надникнат прекомерно надълбоко в това по какъв начин техният правилен български съдружник Бойко Борисов ръководи страната му, написа Politico. Сега най-сетне ще би трябвало да вдигнат капака на неговото премиерство. Големият някогашен пожарникар и първенец по карате се бори за политическото си оцеляване в корупционна рецесия, която оголва по какъв начин нечестни олигарси обгръщат с пипалата си основни институции като правосъдната система.

От четвъртък вечерта балканската страна избухна в най-голямата вълна от антиправителствени митинги за седем години, като хиляди стачкуващи приканиха за оставката на Борисов и основния прокурор на страната. В София в петък вечер и по Черноморието в събота протестиращите се сблъскаха с полицията - и фрагменти от полицейска грубост катализират придвижването срещу олигархията. Бащата на приет в болница студент по право притегли изключително внимание в медиите с изказванията си, че чиновници бият сина му в безсъзнание с удари по главата и гърдите.

Българският социалистически президент Румен Радев е забелязал опцията си да пребори "държавата " на Борисов преди изборите през идната година и приканва Европейски Съюз най-сетне да реши отровената правна система на страната.

Поне в границите на личното си политическо семейство в Брюксел дясноцентристките съдружници на Борисов в Европейската национална партия не демонстрират никакви обществени признаци на съмнение. „ Сега, когато българите излязоха на площадите, Европа няма право да гледа на България със необятно затворени очи. Европа се нуждае от демократична България, България с господство на закона “, сподели Радев в обръщението си.

Борисов упорства, че не помръдва. В събота вечер той разгласява едвам чуваемо видео във Фейсбук за себе си, стоящо пред икона на Богородица, в което той пази полицията и се оформя като единствения водач, който може да задържи България по траектория на Европейски Съюз. Целта му беше Социалистическата партия на Радев, чиито лични корупционни кавги и връзки с проведената престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 година „ Българската социалистическа партия ще унищожи страната “, аргументира се Борисов. В едно самобитно премахване на плановете си за публични работи и способността да обезпечава еврофондове, Борисов се похвали, че неговата партия ГЕРБ е „ построила два пъти повече автомагистрала от комунистическия диктаторТодор Живков “.

Докато Борисов желае да насочи дебата към неуспехите на социалистическите политици - лесни цели, които са наследници на някогашната комунистическа партия, обвързвана с Москва - той не може да попречва все по-широко публикувания яд поради едновременните кавги , които се водят на страната му. В опит да трансферира виновността Борисов упреква Радев, че е преследвал персонална вендета против него и даже го е преследвал с дрон.

Непосредственият фокус на актуалните митинги е върху две силови персони, които отклоняват вниманието: Ахмед Доган, някогашен началник на етническата турска партия на страната, и неговият съдружник Делян Пеевски, медиен барон. Кризата доближи своя пик през последните дни поради спор за какво двамата мъже имат право на отбрана от държавна сигурност.

Точката на задействане пристигна на 7 юли, когато Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и водач на антикорупционната партия "Да България ", сподели видеоклип, снимал идването си в гумена гума на плаж на Черно море. Докато плажът е теоретично социална земя, Иванов е бил спрян от охранители, защото на брега е имението на Доган. Иванов, който твърди, че Доган и Пеевски са отвлекли вниманието от правосъдната система, разкрива сенчестия уред за сигурност на страната, поставяйки под въпрос самоличността на „ анонимните господа “ на плажа.

Именно президентът Радев изненадващо се намеси на 8 юли, с цел да разкрие, че мъжете са сътрудници на НСО, работа за национална сигурност и аргументира, че Доган и Пеевски нямат право на такава отбрана. Скандалът ескалира на 9 юли, когато държавните прокурори направиха нахлуване в кабинета на президента и арестуваха двама негови помощници, като протестиращите виждат като възмездие за аргумента, че Доган и Пеевски нямат право на охранителите си от НСО.

По време на този нарастващ скандал Борисов остана безгласен, преди най-сетне да се появи, с цел да изнесе в петък сутринта разтърсващ монолог, в който заобиколи статута на Доган и допусна, че Пеевски има потребност от защита на НСО поради снайперски скрит план. Борисов отхвърля догатката, че мъжете, които изхвърлят Иванов от плажа, може да са сътрудници на НСО, и прикани за отбягване на вероятно етническо напрежение с турската партия.

Ситуациите минаха от неприятно към по-лошо по-късно денем, когато командващият военачалник на НСО, който по-късно беше заставен да подаде оставка, също наподобява искаше да направи услуга на Доган, като потърси морски и въздушен кордон към централата на плажа. Борисов съобщи в събота, след конфликти в София и по Черноморието, че би трябвало да се подхващат стъпки за унищожаване на отбраната на НСО за Доган и Пеевски.

Само по себе си нерешителното ръководство на Борисов по случая с сътрудниците на НСО идва във време, когато той е нападнат в още по-озадачени и към момента не изцяло обяснени - борби от човек, наименуван Васил Божков „ Черепът “, който е избягал в Дубай. Той упреква Борисов, че го е рекетирал за милиони евро - нещо, което българското държавно управление отхвърля. Миналия месец Борисов също беше заставен да даде незабавна конференция за набор от фотоси, оповестени онлайн на които се вижда по какъв начин той е задремал в леглото с револвер на нощното си шкафче и чекмедже, натъпкано с банкноти от 500 евро и дребни кюлчета злато. Макар да призна, че главният облик на него в леглото изглеждаше същински (което наподобява би сложило съществени въпроси на чиновниците му по сигурността), той упреква политическите си врагове, че са фалшифицирали фотосите, показващи чекмедже, претъпкано с пари и злато. Борисов допуска, че нецензурните фотоси са к част от скрит план за попречване на пътя на България към еврозоната, който ще бъде съпроводен от по-строг финансов контрол над банковата система.

За Борисов всеобщата опасност е, че търпението на хората се изчерпва. Един от факторите, които биха могли да влязат в ролята на митингите, е, че те идват на фона на възходяща фрустрация от практиките на партия ГЕРБ . Българите се оплакват, че работните места в обществената администрация - било то като чистачи или чиновници на приблизително равнище - изискват от ден на ден връзки с мрежата на ГЕРБ . Компаниите също се оплакват, че са помолени да заплащат подкупи - както беше показано в абсурда с „ колбаса” от 2017 година, в който нацията избухна в ужас поради формален представител на ГЕРБ , упрекнат в изнудване на подкупи под формата на тонове салами.

Цветан Цветанов, някогашен №2 на ГЕРБ , който се е разделил и желае да образува своя лична политическа група, откакто е попаднал в жилищен скандал, предизвести, че половината от изборната база на партията може да се отлепи на фона на сегашните безредици. Самата ГЕРБ упреква Радев, че се държи безконтролно и приканва за успокоение по улиците. „ Няма да допуснем революция, даже в случай че имаме късмет да я спечелим “, съобщи вицепремиерът на Борисов Томислав Дончев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР