Повече от 360 хиляди туристи са почивали досега в област

...
Повече от 360 хиляди туристи са почивали досега в област
Коментари Харесай

Над 360 хиляди са туристите досега в област Бургас

Повече от 360 хиляди туристи са почивали до момента в област Бургас. В това число 265 хиляди българи и към 101 хиляди чужденци са пренощували в местата за настаняване в района от началото на летния сезон досега, сочат данни на Единната система за туристическа информация, които вицепремиерът Марияна Николова е показала на среща с сектора в Поморие.

От юни до началото на август максимален брой туристи в местата за настаняване е посрещнала община Несебър над 170 хиляди. В община Поморие гостите са близо 22 хиляди, от които българите са повече от 18 700. Има туристи от Германия, Румъния, Полша, Украйна и други. В Слънчев бряг пренощувалите в местата за настаняване са над 87 хиляди.

За момента курортите по Северното Черноморие са по-посетени, за което огромен принос имат румънските туристи. Освен че им е близо, те от години посещават тези места. А от бизнеса споделят, че за разлика от минали години, когато румънците минавали през България на път за Турция и Гърция, то в този момент множеството от тях оставали в българските курорти.

Общо за същия интервал в трите Черноморски области в местата за настаняване са нощували малко над 379 хиляди българи и 206 хиляди чужденци.

Броят на българите във всички места за настаняване от началото на годината до 4 август е над 1.5 милиона.

Според данните от ЕСТИ, от началото на летния сезон – 1 юни, досега, общо пренощувалите посетители в местата за настаняване в цялата страна са 992 хиляди. От тях българите са над 743 хиляди, а чужденци - над 248 хиляди. При чужденците максимален е броят на румънските туристи над 113 хиляди, немските са 31 хиляди, полските са над 31 хиляди, а чешките - над 14 хиляди.

Заради пандемията от COVID-19 спадът при визитите на чужденци е 65 %. Прогнозите са да има забележителен брой туристически пътувания на българи в страната, изключително през август. Разбира се, на всеки е ясно, че единствено българите няма по какъв начин да спасят този сезон - и поради броя хора, които могат да си разрешат да почиват, а и поради намалелите приходи от началото на тази година.

Бизнесът упорства за фокусиране върху нишовите типове туризъм

Хотелиерите в Поморие желаеха облекчение на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България. По техни данни сезонът е добър, поради пандемията от COVID-19. Спадът е с 30%, само че се надяват месец август да компенсира регистрираните загуби досега. Отделно бизнесът упорства и за фокусиране на Министерството на туризма върху нишовите типове туризъм, които да разширят крилата на сезона и спомогнат за превръщането на страната ни в четирисезонна дестинация.

А не трябва да се не помни, че Поморие има извънреден капацитет за развиване на винения и баленео туризма, което би асъдействало за стимулиране на пътуванията до морския град отвън летните месеци, подсетиха от бизнеса.

Поморие е единствено на 18 км от Бургас.

Удобни транспортни връзки свързват Поморие с други градове и курорти. Аерогарата е единствено на 8 km. Близостта на Слънчев бряг и регионалният център Бургас усилват опциите за развлечения. Акваторията на Поморийския залив е желана за ветроходни регати, а пристанът – от фенове риболовци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР