Повече от 360 хиляди туристи са почивали досега в област

...
Повече от 360 хиляди туристи са почивали досега в област
Коментари Харесай

Повече от 360 хил. туристи са почивали досега в област Бургас

Повече от 360 хиляди туристи са почивали до момента в област Бургас.



В това число 265 хиляди българи и към 101 хиляди чужденци са пренощували в местата за настаняване в област Бургас
от началото на летния сезон досега, сочат данни на Единната система за туристическа информация, които вицепремиерът Марияна Николова показа на срещата си с сектора в Поморие, оповестиха от Министерство на туризма.

Тя разясни, че от юни до началото на август максимален брой туристи в местата за настаняване е посрещнала община Несебър над 170 хил . В община Поморие гостите са близо 22 хиляди, от които българите са повече от 18,7 хиляди Има туристи от Германия, Румъния, Полша, Украйна и други.  В Слънчев бряг пренощувалите в местата за настаняване са над 87 хиляди

Общо за същия интервал в трите Черноморски области в местата за настаняване са нощували малко над 379 хиляди българи и 206 хиляди чужденци. Броят на българите във всички места за настаняване от началото на годината до 4 август е над 1,5 млн. 

Министър Николова цитира и данни от ЕСТИ, съгласно които от началото на летния сезон - 1 юни досега общо пренощувалите лица в местата за настаняване в цялата страна са 992 хиляди

От тях българите са над 743 хиляди, а чужденци над 248 хиляди  При чужденците максимален е броят на румънските туристи над 113 хиляди, немските са 31 хиляди, полските са над 31 хиляди, а чешките - над 14 хиляди

На срещата с Марияна Николова участваха кметът на Поморие Иван Алексиев и регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков. В рамките на полемиката браншът показа пред министъра своите проблеми, терзания и хрумвания. Те желаеха облекчение на процедурите за категоризация и прекатегоризация, както и повече реклама на България.
 Министерство на туризма
По техни данни сезонът е добър, поради пандемията от COVID-19. Спадът е с 30%, само че се надяват месец август да компенсира регистрираните загуби досега. Отделно настояха и за фокусиране на Министерство на туризма върху нишовите типове туризъм, които да разширят крилата на сезона и спомогнат за превръщането на страната ни в четирисезонна дестинация.

Присъстващите прецизираха, че Поморие има извънреден капацитет за развиване на винения и баленео туризма, което би асъдействало за стимулиране на пътуванията до морския град отвън летните месеци.



„ Вярвам, че взаимната ни активност и градивен разговор ще продължат и отсега нататък, с цел да преодолеем дружно компликациите на това неизмеримо лято и да гледаме напред към сезон 2021 “
, заяви министър Николова.

Тя моли бизнесът да се бори за всеки един екскурзиант, защото поради пандемията от COVID-19 спадът при визитите на чужденци е 65%. Прогнозите ни сочат, че ще има забележителен брой туристически пътувания на българи в страната, изключително през август, изрази очаквания вицепремиерът.

Тя показа и концепцията за възобновяване и дигитализиране на Туристическия информативен център (ТИЦ) в Бургас, по образеца на София и Пловдив, който да бъде брандиран с логото на Министерството на туризма и да спомага за разпространение на градския и шопинг туризма в града и района.

По време на полемиката вицепремиерът обясни свършеното досега и подетите от Министерството на туризма бъдещи начинания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР