Повече от 30 от най-големите европейски банки и компании за

...
Повече от 30 от най-големите европейски банки и компании за
Коментари Харесай

Европейски банкови лидери ще атакуват американски гиганти за разплащания

Повече от 30 от най-големите европейски банки и компании за обработка на кредитни карти се пробват да основат разплащателен колос, кадърен да разбие доминирания от Съединени американски щати " олигопол " (бел. ред. - пазарна конструкция, при която производството и продажбите в някой сегмент от пазара се управляват от дребен брой конкуриращи се фирми).

Базираното в Брюксел сдружение, в което сега работят 40 специалисти по разплащания, има срок до септември да приготви проект за пан-европейска разплащателна услуга, която ще може да се употребява за онлайн транзакции и в магазини, за сетълмънт сред самостоятелни консуматори и за изтегляне на пари в брой от банкомати. 

" Идеята е да се построи европейски първенец по разплащания, който ще се конкурира сполучливо с " Пей Пал ", " Мастъркард ", " Виза ", " Google " и " Епъл " ", разяснява Йоаким Шмалцл - ръководител на " Европейската разпащателна самодейност " (EPI). Сред участниците в нея са " Дойче банк ", " БНП Париба ", " Ай Ен Джи ", " Уникредит " и " Сантандер ". Проектът е подсилен от Европейската комисия и от финансовите регулатори на еврозоната. 

Досега EPI е получила над 30 млн. евро от спонсорите си, осведоми Шмалцл, който е и член на борда на Асоциацията на немските спестовните банки - най-голямата група за дребни банкови услуги на страната и корав последовател на самодейността, който към момента търси уместно име за нея. 

Първото приложение в действителния свят - система за електронни разплащания в действително време сред потребителите - може да бъде пуснато при започване на идната година, а по-обхватните принадлежности и услуги - през второто полугодие на 2022-а. 

Бурхард Балц - член на борда на Бундесбанк - увери, че централната банка на Германия поддържа EPI, която " ще ускори стратегическата автономност на пазара на разплащания на Европейския съюз, ще подтиква конкуренцията и по този метод ще даде повече благоприятни условия на клиентите ". Европейската централна банка също приветства самодейността.  

Картовите заплащания в Европа се обработват преди всичко от основани в Съединени американски щати компании. Четири от всеки пет транзакции на Стария континент се реализират от " Мастъркард " и " Виза ", по данни на EuroCommerce - лобистка група на европейските търговци на дребно. 

Шмалцл предизвестява, че сходен преобладаващ пазарен дял може да навреди на потребителите и на търговците поради относително високите комисионни, както и от позиция на отбраната на персоналните данни. Целта на EPI е да предложи опция на този олигопол и действителен късмет за избор на пазарните играчи. 

Предишните паневропейски опити за оборване на американското предимство при разплащанията се провали позорно. " Проектът Моне ", който през 2011-а бе подсилен от 24 европейски кредитни институции, пропадна поради неналичието на политическа поддръжка и откакто не съумя да създаде витален бизнесмодел. 

Бариерите за нахлуване на пазара са високи тъй като схемите за заплащания са атрактивни за търговците единствено в случай че доста клиенти ги употребяват и назад. 

Говорител на " Дойче банк " показва, че европейската разплащателна скица би трябвало " да остане незавиима " и че немският банков водач се е включил към самодейността " с цел да поддържа обединените старания на европейските финансови институции ".  

Няколко страни имат решения за заплащанията, които са сполучливи при характерни случаи. Например, немската " Girocard " и френската " Carte Bancaire " оферират на ниска цена достъп до кеш и покупки в магазините. Нидерландия има своята " iDEAL " система за електронни заплащания. В тази връзка Шмалцл разяснява, че националните решения не могат да се употребяват при трансграничните транзакции и концепцията зад EPI е да се хармонизират най-хубавите европейски начинания и сед това да се приложат на територията на еврозоната. Защото " никой в Европа не може самичък да се конкурира с американските картови колоси " и " това ще е допустимо само при отборна игра ".

Екипът на EPI е почнал работа преди девет месеца. След края на лятото спонсорите на консорциума ще реши дали да продължи с внеряването на концепцията, което ще изисква доста в допълнение финансиране, оценено на няколко милиарда евро. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР