Повече от 16 часа депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния

...
Повече от 16 часа депутатите обсъждат окончателните промени в Изборния
Коментари Харесай

След 16 часа в НС: Смесено гласуване, запазва се район Чужбина, видеонаблюдение в СИК 


Повече от 16 часа депутатите разискват окончателните промени в Изборния кодекс. ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия върнаха хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели, предава Българска телеграфна агенция.

Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия одобри дефинитивно текстовете в огромните секции гласоподавателят да може по собствен избор да гласоподава с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване, като за печатане на бюлетина от машинното гласоподаване ще се употребява профилирана хартия с спомагателни отбрани.


Споровете " за " и " срещу " връщането на смесеното гласоподаване прераснаха в кавги, персонални нападки, овакантяване на пленарната зала от депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", апели за митинги и поръчката на Политическа партия, че в случай че хартиената бюлетина се върне, няма да предложат държавно управление на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха разногласията към връщането на хартиената бюлетина.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев съобщи: " Единствената причина ние да сме срещу хартиения избор е, че той в България се провежда с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини ".

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, които са вносители на смесеното гласоподаване, акцентира: " Българска социалистическа партия е " за " транспарантен, почтен избор, обезпечен по всевъзможен метод. Защото казусът, с изключение на подозренията, които има, казусът е и с отхвърли на български жители да гласоподават ".

Депутатите направиха десетки дефинитивни гласувания. В залата беше отхвърлена концепцията на " Демократична България " за преброителни центрове.

Район " Чужбина " се резервира, само че остава занапред да се взема решение какъв брой и от кое място ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявки за откриване на нова секция в чужбина, резервира се 15-членният състав на Централната изборна комисия, резервират се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласоподаване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната изборна комисия ще дава достъп до изходния код от машинното гласоподаване на партии и обединения, прескочили 4-процентната преграда на последните парламентарни избори, записаха дефинитивно депутатите с признатите ремонти в Изборния кодекс.


Достъпът до кода и останалата електронна документи няма да може да се дават 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предлагането на Движение за права и свободи да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, належащо за въвеждане на нов вид машини.

Отделно Народното събрание отхвърли и предлагането на Движение за права и свободи за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията не престават и през нощта. Мнозинството в Народното събрание удължи пленарното съвещание до окончателното гласоподаване на измененията в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едвам една трета от предложенията в отчета.

Със 153 гласа „ За “ От ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ се записа дефинитивно, че отчитането на резултатите от машинното гласоподаване ще става с броене на бюлетините от машинния избор.

Предложението на правната комисия резултатът да се регистрира единствено след ръчно броене на бюлетини от машинното гласоподаване не поддържаха от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, които предложиха обособени публицистични ремонти, които всъщност изискваха към протокола за ръчното броене да се ползва и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР