Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и

...
Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и
Коментари Харесай

Осем български премиери ще има на тазгодишния "София филм фест"

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще показа тази година на 24-о си издание Международният фестивал " София филм фест ". Той стартира на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна.

Тази година главен акцент на фестивала ще е българското кино и за първи път в границите на събитието ще се показват премиерно осем български кино лентата. Един от тях е " Петя на моята Петя " на режисьора Александър Косев, който ще бъде прожектиран по време на формалното разкриване на 12 март в зала 1 на НДК. В същия ден художникът, карикатурист и режисьор Анри Кулев ще получи Наградата на София за приноса си в киното.

 Кадър от кино лентата
© "София филм фест "

Кадър от кино лентата " Петя на моята Петя " на режисьора Александър Косев.

Българските филми като акцент

" Не влизайте в спречкване с личния състав на банята " на Иван Черкелов, " Пепел върху слънцето " на Богомил Калинов, " Дани. Легенда. Бог " на Явор Петков и " До последния каприз " на артиста и режисьор Иван Юруков ще имат министър председатели на " София филм фест ". Ще бъдат показани и участвалите в миналогодишното издание на Фестивала на българския игрален филм " Златна роза " " Сестра " на Светла Цоцоркова, " Бащата " с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов и " Пътуващо кино " на режисьора Илия Костов.

 Кадър от кино лентата
© "София филм фест "

Кадър от кино лентата " Сестра " на режисьора Светла Цоцоркова.

Организаторите на филмовия фестивал са подготвили и специфична прожекция на третата част на " Мера съгласно мера " на Георги Дюлгеров. Тя е цифрово възобновена и феновете ще могат да гледат кино лентата с усъвършенствано качество на картината и звука.

Фестивалът е присъединил в програмата си и отличените с едни от най-престижните награди филми, измежду които е и тазгодишният притежател на четири оскара " Паразит " на южнокорейския режисьор Бонг Джун Хо.

Конкурсната стратегия на " София филм фест "

Тази година за огромната премия в конкурсната стратегия на фестивала ще вземат участие два български кино лентата - " 18% сиво " на Виктор Чучков-син и " Сестра " на Светла Цоцоркова.

За 18-и път интернационално жури ще би трябвало да избира сред 12-е номинирани заглавия, измежду които са английският филм " Как да имитираш война " - дебют в игралното кино на режисьора Рудолф Херцог, гръцката продукция " Обикновен човек " на Тасос Геракинис и спечелилият 11 награди в съвсем всички категории на филмовия фестивал " Златен портокал " в Анталия " Пустош " на Али Йозел.

Журито е в 5-членен състав, а негов ръководител ще е роденият във Англия режисьор Питър Уебър, чийто филм " Момичето с перлената обеца " от 2003 година му носи три награди " Оскар ", две " Златен глобус " и 10 номинации БАФТА.

 Кадър от кино лентата
© "София филм фест "

Кадър от кино лентата " Рома " на режисьора Алфонсо Куарон.

Останалите членове са продуцентът на един от най-награждаваните филми за 2019 година - " Рома ", Николас Селис, актрисата, носителка на премията " Златна мечка " от " Берлинале " за предходната година, Ирмена Чичикова, писателят, кино критик и продуцент Луис Миняро и самостоятелният американски продуцент Джим Старк.

Наградата ще бъде връчена на 20 март, а специфичен посетител на церемонията ще е дъщерята на Чарли Чаплин Джералдин Чаплин. За приноса си в киното 75-годишната актриса също ще получи Наградата на София, а в програмата на фестивала феновете ѝ ще могат да гледат филми с нейно присъединяване .

" Златният билет " е някъде там


Освен общоприетите билети и тази година уредниците ще пуснат в продажба особено квалифицирания за събитието " Билет в кен ", който към този момент може да бъде платен от множеството магазини, книжарници и питейни заведения в София. Пет са скритите " Златни билета ", даващи безграничен достъп за двама до всички прожекции и събития по време на фестивала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР