Повече от 150 културни обекта са били частично или напълно

...
Повече от 150 културни обекта са били частично или напълно
Коментари Харесай

Тъжно: Войната в Украйна повреди или унищожи 150 културни обекта

Повече от 150 културни обекта са били отчасти или изцяло разрушени по време на траялата близо четири месеца война в Украйна, съобщи Франс прес, базирайки се на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО).

" Според осъществените от специалистите на организацията инспекции 152 културни обекта са били отчасти или изцяло разрушени вследствие на сраженията, в това число 70 религиозни здания, 30 исторически здания, 18 културни центъра, 15 паметника, 12 музея и 7 библиотеки ", се показва в направеното от ЮНЕСКО изказване.

В три района са съсредоточени три четвърти от вредите, нанесени от 24 февруари, когато стартира съветската инвазия в Украйна: Донецк (45 наранени обекта), Харков (40) и Киев (26), прецизира организацията на Организация на обединените нации.

" Тези повтарящи се набези против украински културни обекти би трябвало да спрат ", сподели генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле. " Културното завещание във всичките му форми по никакъв метод не би трябвало да бъде обект на посягане ", продължи тя.

В средата на април шефът на Центъра за международно завещание на ЮНЕСКО Лазар Елунду Асомо заяви за към 100 развалени или унищожени обекта, в това число " исторически монументи, някои от които датират от 11-и и 12-и век, а други - от руската ера ".

" Имаме църкви, катедрали, с неповторими богослужебни предмети, театри като този в Мариупол, библиотеки и други архивни здания, монументи, издигнати, с цел да популяризират историята на Украйна ", уточни той, наричайки разрушенията " трагични ".

Като страни, подписали Хагската спогодба от 1954 година, Украйна и Русия са задължени да пазят културното завещание при положение на въоръжен спор, напомня Одри Азуле.

Според организацията на Организация на обединените нации седемте украински обекта, които попадат в Списъка на международното завещание, досега не са потърпевши.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР