Повече от 140 розови фламинги тези дни обитават северната част

...
Повече от 140 розови фламинги тези дни обитават северната част
Коментари Харесай

Рекорден брой розови фламинги в Атанасовското езеро

Повече от 140 розови фламинги тези дни населяват северната част на Атанасовско езеро, излиза наяве от Facebook страницата Лагуната на живота.

Повечето птици са възрастни, към 30-40 са млади. Последните се държат настрана, придрижавани от 4-5 възрастни в нещо като "детска градина ".

Ятото е шумно и умерено, не излетява при доближаване, единствено леко се реалокира към вътрешността на басейните. В допълнение няколко хиляди (вероятно 3-4000) розови пеликани почиват и нощуват по дигите в тази по-отдалечена от града част на езерото.

Това е най-високата бройка розово фламинго в България въобще, откакто предходната есен публично бяха преброени 126 птици, което прави Атанасовското езеро най-важното място за този тип у нас. Розовото фламинго евентуално прелита тук от делтата на р. Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии. В последните години типът стартира да уголемява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 година бе маркирано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от аргументите за тази агресия са световните промени в климата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР