Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани

...
Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани
Коментари Харесай

Проф. Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация

" Повече от 1/3 от районните началници в образованието са ангажирани с партийна активност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано условие партийна политическа активност да не се случва в учебната система. Този пропуск би трябвало да бъде преодолян. Висшето обучение е освободено от политически доктрини. В учебното обучение също би трябвало да има условие за деполитизация на системата ". 

Това разяснява пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков. И добави, че има сигнали за напън върху учители и върху шефове по време на предизборни акции. 

" Важно е да се подготвим за идната образователна година. Сегашната ще приключи относително сполучливо. Но това не ни успокоява, тъй като през последните години нямаме първокласен скок нагоре в представянето на учениците въпреки забележителното увеличение на средствата в тази сфера... Трябва да се минимизира разликата сред обособените райони и възрастовите групи ". 

В предаването " Неделя 150 " проф. Денков сподели: 

" Имаме добър баланс сред това какъв брой места субсидира страната и завършващите студенти. Във висшето образование има смяна в вярната посока, само че не е задоволителна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, би трябвало да покачат доста научната си активност... Почти сме подготвени с картата за висше обучение, идната седмица ще я качим за обществено разискване ". 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР