Повече деца и чужденци ще запълват кадровата дупка в комплексите

...
Повече деца и чужденци ще запълват кадровата дупка в комплексите
Коментари Харесай

Стотици деца тръгват на сезонна работа в курортите край Варна

Повече деца и чужденци ще запълват кадровата дупка в комплексите край Варна това лято. Над 470 навършили 16 година възпитаници ще работят в курортите, а издадените доникъде на юни позволения са с 65 повече от тези през целия минал сезон, заяви за “Труд” шефът на Областната ревизия по труда /ОИТ/ инж. Иван Иванов.

Някои от гимназистите са почнали да се трудят още преди края на образователната година. За задачата с изключение на здравно и единодушие от родителите, са показали и служебни бележки от учебно заведение с разписанието на часовете, като им се позволява да работят след занятията.

Хотели и заведения за хранене, а не търговци, са главните работодатели на подрастващите, уточни Иванов. Според него бизнесът към този момент е научил разпоредбите и в туризма съвсем няма съществени нарушавания за разлика от строителството, където към момента всеобщо се наемат хора без трудови контракти.

Санкциите за това нарушение са от 1500 до 15 000 лева, а в случай че става дума за дете, случаите отиват и в прокуратурата. Миналата година те са били 13. Работният ден на подрастващите е 7-часов и не трябва да завършва след 22 ч, предизвести Иванов. Той добави, че много повече от предишното лято ще са и наетите в комплексите чужденци от трети страни.

До средата на юни компании са подали вести в ОИТ, че назначават сезонно над 700 украинци, молдовци, македонци и сърби.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР