Повече от 4 месеца не стихват протестите в Иран. Повече от 500 души бяха убити по време

...
Повече от 4 месеца не стихват протестите в Иран. Повече от 500 души бяха убити по време
Коментари Харесай

Ирански журналист: 20 млади иранци очакват екзекуция за „война срещу Бога“

Повече от 4 месеца не стихват протестите в Иран. Повече от 500 души бяха убити по време на демонстрациите, които започнаха след гибелта на Махса Амини поради погрешно носене на хиджаб. Хиляди бяха арестувани, а режимът в Иран стартира да изпълнява смърни присъди срещу стачкуващите. Международният ни редактор Ирина Иванова потърси отговорите на въпросите как се промениха исканията на протестиращите за тези месеци и докъде стигна Техеран в своите репресии. Тя беседва с Мочтаба Пурмохсен, ирански журналист, който е заставен да избяга от личната си татковина.

 

Мочтаба Пурмохсен е дете на революцията. Роден в Иран през 1979 – годината, която прекатурва бъдещето на страната, поставя завършек на монархията и дава началото на настоящия режим – на аятоласите. Тогава фамилията му не поддържа революцията, а през днешния ден той е заставен да бяга от личната си татковина поради работата си. 

 
Преди три години напуснах Иран, защото съм публицист, който обаче не беше мечтан. Те изцяло унищожаваха работата ми. Това беше моментът, в който си споделих, че не мога да остана. Не мога и да се върна в Иран. Направя ли го, най-малкото, което иска ми се случи, е пожизнен затвор или екзекуция.
Мочтаба Пурмохсен

От 5000 км разстояние Пурмохсен продължава да следи митингите в Иран, които се оказаха едно от най-големите провокации пред теокрацията от десетилетия.

Всичко стартира през септември след гибелта на младата кюрдка Махса Амини, която беше задържана от моралната полиция, тъй като не е носила хиджаба си вярно, съгласно строгите наставления на Ислямската република. 

 
Абсолютно наложително е дамите да носят хиджаби. Трябва да съблюдават доста непоколебим дрескод, който при положение, че нарушат, рискуват да бъдат изправени пред съда или даже убити.
Мочтаба Пурмохсен

След гибелта си Махса се трансформира в мотор на съпротивата.

Съвсем скоро настояванията на протестиращите се трансформираха – митингите се разраснаха до протест. Вече не бяха единствено за хиджаба, а за смяна в режима на аятоласите.

Критиците споделят, че митинги в Ислямската република е имало и преди, само че не са довели до смяна. Според Пурмохсен този път обаче е друго.

 
На митингите през 2009 година хората излязоха на улиците с претенции за отменяне на резултатите от изборите. Докато демонстрациите през последните месеци, са с надалеч по-ясни желания. Не става дума единствено за стопанска система, избори или независимост. Не мога да кажа “всички ”, само че по-голямата част от хората знаят, че бъдещето им зависи от целия режим на Ислямска република Иран.
Мочтаба Пурмохсен

Демонстрациите не престават повече от 4 месеца. Според висшия лидер на Иран аятолах Али Хаменей протестиращите били малцинство, което може да бъде " дисциплинирано и ръководено ". Но от средата на септември това така наречен малцинство провежда повече от 1000 митинга в над 150 града в Иран. 

 
Можем да кажем, че сега сме очевидци на мъртвило пред стихия. По време на всяка гражданска война или протест, хората имат потребност от отмора преди да продължат. И в този момент протестиращите си я дават. Това не трансформира ясните претенции, които имат: независимост, отбрана на човешките права и народна власт, а не толкоз прецизен режим. Настояванията им са по-категорични от всеки път.
Мочтаба Пурмохсен

Протестиращите не се отхвърлят, макар репресиите и опасността за личния им живот. 

 
Четирима млади души са екзекутирани към този миг, само че още 20 млади иранци чакат своята екзекуция. Няма доказателства за убийства, само че са арестувани за „ война против Бога “. Иран употребява непоколебим прочит на шериата, с цел да преследва протестиращите за закононарушения, за които се планува смъртно наказване като „ война против Бога “ или „ корупция на земята “. Режимът твърди, че ислямска Република Иран съставлява Господ на земята. Те назовават себе си „ режимът на Бог “. Тоест всеки, който се опълчва на държавното управление, се опълчва и на Бог. Влиза във война с него, а за това нарушение заслужава да бъде осъден. Като представители на Бога на Земята, при положение, че дефинират някого за нездравословен или рисков за обществото, те могат да изискат възмездие. Възмездието е нещо като закон в Иран.
Мочтаба Пурмохсен

Екзекуциите не са нещо ново за Ислямската република. Най-малко 43-има протестиращи са изправени пред смъртна присъда. Според деятели обаче те са двойно повече, а правосъдните им процеси са бързи и нагласени.

 
Иранската правосъдна система е корумпирана от държавното управление. Твърди се, че е самостоятелна, само че не е. Разузнавателните органи пускат заповеди за арести и изтезания. Хората в съда нямат право на самостоятелен юрист. Позволява им се да си изберат бранител от къс лист, формиран и утвърден от държавното управление. Всеки юрист във въпросния лист е напълно подвластен от системата и некадърен да оправдае арестувания. Чрез репресиите те съумяват да управляват, само че това няма да продължи още дълго. Ако Съединени американски щати и Европейски Съюз продължат да поддържат протестиращите, да вземем за пример както направиха с прибавянето на ислямската революционна армия в листата с терористи, то Иран рано или късно ще се подаде на натиска и ще отстъпи. Без помощта на света, бъдещето на иранците в страната несъмнено няма да бъде елементарно. Режимът употребява репресивната машина, с цел да остане на власт.
Мочтаба Пурмохсен

Европейският съюз наложи нови наказания против Иран поради бруталното потушаване на всеобщите митинги, само че към този момент не включва в листата с терористични групи Революционната армия, която стои зад огромна част от насилието и се подчинява директно на Хаменей.

Появиха се и рецензии, че Брюксел смекчава реакцията си по отношение на Техеран, тъй като желае да възроди иранската нуклеарна договорка. 

 
Западният свят би трябвало да изчака до момента в който му пристигна времето да се върне на масата за договаряния дружно с Иран. Знам, че Съединени американски щати и Европейски Съюз се тормозят от възможното нуклеарно оръжие, само че вижте, Иран би трябвало да бъде стеснен и спрян по доста въпроси, не става дума единствено за нуклеарната сделка… Режимът в Иран, който доставя Русия с дронове-камикадзета, е същият режим, който стреля по протестиращи на улицата. Всяко държавно управление, което поддържа терористи, не заслужава договаряне на покупко-продажби. 
Мочтаба Пурмохсен

Въпреки всичко Пурмохсен остава оптимист. „ Вярвам, че хубавото занапред следва за иранците. Протестиращите няма да правят отстъпка и през новата година. Ще има конфликти сред стачкуващи и държавното управление в Иран. Сигурен съм, че през 2023 година светът ще помогне на иранските жители повече от по всяко време било, и това ще бъде победа в това число и за Европа “, споделя той.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР