Повдигнати са обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи

...
Повдигнати са обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи
Коментари Харесай

7 обвинения за Тръмп

Повдигнати са обвинявания против някогашния американски президент Доналд Тръмп, заяви той и удостовери юристът му Джим Тръсти.

Той е упрекнат по седем пункта по Закона за шпионажа в границите на следствието, водено от особено назначения консултант Джак Смит по отношение на владеене на класифицирана документи. Сред тях са възпрепятстване на правораздаването, умишлено задържане на класифицирани документи, касаещи националната отбрана; заличаване или подправяне на документация; заговор; скица за укриване, подправени показания.

За първи път някогашен президент на Съединени американски щати ще би трябвало да дава отговор по обвинявания на федерално равнище.

Специалният консултант проверява по какъв начин Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в парцела си в Мар а Лаго във Флорида, откакто е напуснал Белия дом през януари 2021 г. Той проверява и дали Тръмп не е попречил на управляващите да си върнат документите.

Следователи конфискуваха над 10 000 документа от резиденцията на Тръмп в Мар а Лаго в Палм Бийч във Флорида преди към година. 100 от тези документи имаха гриф " секретно ", макар че юристи на републиканеца бяха уверили, че всички документи с сходен гриф към този момент са били върнати на държавното управление. Тръмп пък съобщи, че до момента в който е бил президент, той е разсекретил въпросните документи, само че по този начин и не показа доказателства в тази тенденция, напомня Ройтерс. Тръмп е получил призовка да се яви във федералния съд в Маями идния вторник.

Адвокатът му към момента не е видял текста на обвиняванията. Тръсти увери, че клиентът му ще се яви и се усъмни, че тогава Тръмп ще бъде арестуван.

Специалният консултант и министерството на правораздаването към този момент не са правили изказвания по случая. Белият дом също не разяснява.

През април Тръмп бе упрекнат за подправяне на счетоводна документи. Но тогава обвиняванията не бяха на федерално равнище.

Миналата есен американският министър на правораздаването и основен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специфичен консултант, който да води следствието против Тръмп. Това стана, откакто Тръмп разгласи, че се кандидатира за президент. Целта на това предопределение бе следствието да бъде без значение от правосъдното министерство от администрацията на Байдън.

Тръмп разгласи, че е обвинен с изречението: " Корумпираната администрация на Байдън осведоми юристите ми, че съм бил упрекнат, евентуално по подправения случай с кутиите " и увери, че е почтен. " Кутиите " са 15 и съдържаха документи, които Националният списък съумя да си върне през януари 2022 година от имението на Тръмп във Флорида. Впоследствие архивът осведоми правосъдното министерство, че те съдържат доста класифицирани материали.

През май 2022 година ФБР и министерството на правораздаването издадоха заповед за изземване на останалите в владеене на Тръмп класифицирани документи. Следователи отидоха в имението няколко седмици по-късно и там им бяха предадени към три дузини документи и бяха направени изказвания под клетва на юристите на Тръмп, че изисканите документи са били върнати.

Но тези изказвания се оказаха подправени. Федерални сътрудници се върнаха в Мар а Лаго през август със заповед за обиск и конфискуваха 33 кутии с общо 11 000 документа от склад и офис. Сред тях били и 100-те класифицирани документа. Около 300 документа, съдържащи забележка " класифицирано ", са били конфискувани от Тръмп, откогато напусна Белия дом през януари 2021 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР