Повдигнаха обвинение на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените

...
Повдигнаха обвинение на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и бизнесмените
Коментари Харесай

Красимир Живков и братя Бобокови са с обвинения за нелегален внос на опасни отпадъци


Повдигнаха обвиняване на заместник-министъра на екологията Красимир Живков и предприемачите братя Бобокови, оповестява Българска национална телевизия.

Обвинения са повдигнати и на останалите трима арестувани, в това число и на някогашния началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда Плевен. Всички те са оставени в ареста за 72 часа. Те са разследвани за присъединяване в проведена незаконна група, занимавала се с незаконен импорт и преправка на рискови боклуци в България. Очаква се на следващия ден прокуратурата да даде повече детайлности за следствието, както и за доказателствата.

Към момента се твърди, че братята Бобокови са се възползвали от запознанството си със зам.-министър Живков и по този начин е реализиран вносът на боклуци.

За задържания зам.-министър пък имало доказателства, че е оказвал въздействие на свои подчинени, с цел да мине вноса на боклуци от Италия у нас гладко.

Според обвиняването, Живков е оказвал напън върху чиновници на екоминистерство, с цел да бъдат издадени известия на избрани сдружения за импорт на боклуци най-вече от Италия, макар че не отговаряли на условията.

Според проверяващите, зам.-министърът е взел участие в проведена незаконна група дружно с някогашен шеф на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица. Досъдебното произвеждане по случая е почнало през януари и се следи от профилираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се открива, че зам.министърът е съдействал за издаване на известия за импорт на отпъдици главно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да изоставен министерството.

Говорителят на прокуратурата Сийка Милева съобщи през вчерашния ден, че Живков е оказвал напън и в друга посока - преправка на рискови боклуци у нас. За да бъдат изнесени рисковите отпадъци от България, още веднъж е належащо да бъде издадена специфична нотификация. Зам.-министърът е отказвал такива известия и е принуждавал рисковият боклук да бъде продаван на избрани сдружения, които имат позволение за преправка или оползотворяване, сподели Милева. По нейни думи от това се е възползвало сдружение за направа на батерии, което имало цех в Монтана. При този развой се отделял рисков отпадък. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало построена мощ за оползотворяване, без да се заплашва околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която в допълнение се оскъпявала от транспортните разноски. За да спести огромна част от тях, сдружението почнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като почнало да ги изпраща на следени от него сдружения с фиктивна дейсност. Така се генерирал голяма облага и се избягвало заплащането на налози в изключително огромни размери, сподели още представителят на основния прокурор.

Министърът на екологията Емил Димитров съобщи, че е разпоредил цялостно подпомагане на проверяващите. Той разяснява, че няма да желае оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право.

55-годишният Красимир Живков е приключил история в Московския държавен институт, а по-късно и Стопанската академия в Свищов. Кариерата му стартира като секретар в Младежкия дом на Правец през 1988 година В интервала 1992 година – 1993 година е шеф на сдружение за произвеждане и оползотворяване на опаковки от велпапе и хартия. От 1999 година до 2003 година е заместник-кмет на община Правец, а от 2003 година до 2009 година е кмет на общината. През 2009 година е назначен за регионален шеф на София област. Докато управлява регионалната администрация, Живков е член на комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ През октомври 2014 година той е назначен за зам.-министър на околната среда и водите и във второто държавно управление на Бойко Борисов.

Атанас и Пламен Бобокови имат два съществени бизнеса - производството на акумулаторни акумулатори, което се прави от " Монбат ", и маслен бизнес, развиван под марката Prista Oil. Освен това са ръководещи в сдружението " Съюз на колекционерите в България ", където попада и фондация " Тракия " на Васил Божков. Фирмата " Приста ойл " също по този начин е ръководеща в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР