Повдигнаха обвинение на ученика, хванат да подготвя бомба за терористичен

...
Повдигнаха обвинение на ученика, хванат да подготвя бомба за терористичен
Коментари Харесай

Радикализираният ученик от Пловдив се изправя пред съда

Повдигнаха обвиняване на ученика, заловен да приготвя бомба за терористичен акт в Пловдив.

Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителния акт против младежа.

На 5 юни предходната година при следствие в две тавански пространства в жилищния блок на ученика бяха открити тръбна бомба, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и парчета ламарина, сложени в обгърната с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна примес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени са и голям брой пиротехнически устройства с друг размер - в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов резервоар, в писалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно направена пиротехническа примес.

Разследването е открило, че през януари 2019 година тогавашният деветокласник почнал да се интересува от идеологията на Ислямска страна.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.

Припомняме, 16-годишното момче беше арестувано през юни 2019 година Тогава юристът му увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да провокира гърмеж.

Вътрешният министър Младен Маринов акцентира, че смяната в оперативната конюнктура постанова основаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев пък посочи, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира поради приключването на персоналните данни на 16-годишния юноша в общественото пространство. Причината беше, че информативен уебсайт разкри самоличността на момчето и фамилията му, като даже разгласява техни фотоси. Това провокира бурно неодобрение, както в обществото, по този начин и на равнище организации и институции - по случая остро реагираха Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските публицисти у нас.

От своя страна министър председателят Бойко Борисов разяснява, че службите не са отговорни за теча на информация. Борисов съобщи още и че откритите субстанции в спонтанната лаборатория на младежа са " страховити бомби ", по-силни от тези в Сарафово. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР