Потресаваща история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски

...
Потресаваща история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски
Коментари Харесай

Днес убих човек: Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаваща история за спасението на украинско семейство, попаднало под съветски обстрел край фронта в Донецк, е разказана в нов документален филм, озаглавен " Върви след мен ".

Думите са изписани на лист хартия, прикован към дрон на украински офицер - точно той става очевидец на момента, в който съветските окупационни войски стартират да стрелят с артилериен огън против цивилния лек автомобил покрай селото Великая Камишеваха до Изюм, на 95 км северно от Бахмут.

Благодарение на намесата на офицера с дрона, дамата от автомобила Валерия Пономарьова съумява да стигне в сигурност до украинските позиции, заобикаляйки противопехотните мини.

Съпругът ѝ Андрей Бохомаз е ранен в главата при обстрела. Руските бойци, които стрелят по него, вземат решение, че е умрял - и хвърлят тялото му в канавката. Бохомаз обаче оцелява като по знамение след 30 часа край пътя. На идващия ден той самичък съумява да стигне до украинските позиции.

В тялото му са открити 30 шрапнела от избухналите снаряди. Четири от тях са в главата му.

Андрей претърпява шест интервенции, с цел да може да се възвърне.

Руснакът, обвинен за обстрела, е разпознат, откакто са прихванати негови телефонни диалози с жена му, в които ѝ споделя, че е " умъртвил човек ".

25-годишният пълководец Клим Кержаев е упрекнат задочно за военно закононарушение по законодателството на Украйна - опит за ликвидиране на граждански жител.

Всичко се случва на 23 юни 2022 година в Донецк - районът, в който и до през днешния ден не престават най-тежките военни дейности в хода на съветската инвазия в Украйна.

Валерия Пономарьова и Андрей Бохомаз пътуват от северния град Харков на югоизток към Бахмут, с цел да изтеглят родителите на младата жена.

Колкото повече приближават град Изюм (окупиран от руснаците и освободен през септември 2022 година при сполучливата украинска контраофанзива), толкоз повече опустошения виждат. Пътят им е пресечен, откакто стигат до взривен мост. Двамата питат локалните поданици по какъв начин да продължат и се насочват по заобиколен път през полето.

Автомобилът им обаче стига до сектор, който пресича фронтовата линия.

От дясната страна се намират украинските позиции, а от лявата са съветските. Колата потегля наляво, след което проехтяват изстрели и гърмежи.

Колата е изумена, а Валерия и Андрей излизат, с цел да се скрият от обстрела. Навсякъде обаче падат снаряди. Съпрузите потеглят назад към автомобила, само че руснаците не престават да стрелят и раняват Андрей.

Всичко това се случва пред погледа на украински старши лейтенант, който в този миг прави оглед на региона благодарение на дрон с камера.

Валерия Пономарьова вижда, че мъжът ѝ е облян в кръв и че е ранен в главата.

" Веднага я промих, започнах да го препасвам. Не знаех какво да върша, не съм доктор. Не знам какво стана с мен в този миг. Казвах му: " Моля те не умирай, не ме изоставяй. Не, не може. Не ме оставяй ", спомня си тя в документалния филм.

Дронът на украинската войска продължава да следи протичащото се, като кръжи над пътя.

Офицерът, който го ръководи, схваща, че мъжът може да почине от кръвозагуба. Украинските бойци вземат решение, че не могат да рискуват да го изведат от прицела на руснаците. Все отново пробват да привлекат вниманието на младата жена, с цел да ѝ покажат по какъв начин да откри подлсон в близката траншея.

" В един миг се обърнах, застанах на колене. Изправих се и просто започнах да викам с пъклен крясъци. Не знаех чий е този дрон, крещях " Помогнете, вземете ни, вземете мъжа ми, апелирам ви ", споделя тя.

Скоро по-късно дронът се скрива от погледа ѝ - украинският боен изяснява, че се е наложило незабавно да смени падналата му батерия - само че след минути още веднъж се връща, освен това с обръщение.

Операторът на дрона се чуди по какъв начин да притегли вниманието на момичето, по тази причина написа на лист хартия: " Върви след мен ".

Валерия съумява да я разчете и споделя на Андрей, че ще отиде да потърси помощ и ще се върне за него.

" Казвах му: " Няма да те оставя. Ще се върна, не си самичък, единствено бъди жив, апелирам те, незабавно ще се върна ", спомня си тя.

Младата жена следва дрона, като в един миг приближават до мини - операторът на безпилотния уред прави маневри, с цел да покаже на дамата по какъв начин да ги заобиколи - и по този начин ѝ оказва помощ да стигне до позициите на армията.

В момента, в който тя се отдалечава - няколко съветски бойци излизат от позициите си и се приближават до обстреляния автомобил. Претърсват колата и вземат решение да захвърлят потърпевшия мъж в страни до пътя, очевидно решавайки, че той е мъртъв.

Отначало украинските военни не считат, че Андрей може да бъде избавен - само че след повече от денонощие мъжът самичък идва в схващане.

" Чух, че вали мощен дъжд. Видях, че лежа в някакъв окоп и ме вали дъжд. Студено ми е и би трябвало да направя нещо. Опитах се да стана и разбрах, че ще мога да вървя. И по този начин пристигнах ", споделя той във кино лентата.

Кадрите от дрона, които снимат обстрела и спасяването на Валерия, са в основата на лентата на украинския режисьор Любомир Левицки.

Филмът излиза през януари 2023 година, а на 21 март прокуратурата в Украйна повдига обвиняване на обвинения причинител.

Разследващите упрекват съветските военни, че са трансформирали в " стрелбище " пътя сред нивите, като са разположили танк и бронирана пехотна машина, с цел да стрелят по минувачите.

След стрелбата през юни 2022 украинското разузнаване засича телефонен диалог на командира на рота от 15-ти мотострелкови полк на съветската войска Клим Кержаев - фрагменти от изпълнените с хули негови пояснения бяха оповестени и от CNN преди ден.

Кержаев признава на жена си, че " през днешния ден убих човек, ***** ".

На въпроса кой е той, боецът дава отговор: " ****, кой го знае. Не знам какъв е, ***** ".

" С тридесети диаметър го ***** от БМП-то. Оказа се, че има жена. Жената излезе, мъжът - не, ".

Съпругата му демонстрира любознание какво се е случило с дамата, а Клим Кержаев дава отговор: " Не знам, тя се ** нанякъде ".

Руският уебсайт " Медиазона " съумява да разпознава Кержаев и 22-годишната му брачна половинка Анастасия през бази данни за военнослужещи и през обществените им мрежи. Журналистите съумяват да се свържат и с двамата по телефоните им. Клим твърди, че не знаел защо следствие става дума, тъй като не е боен.

Анастасия, която се е идентифицирала като " жена на офицер " в Instagram, също се пробва да отхвърли самоличността си по време на диалога. Малко по-късно заключва профила си, сменя фотографията, на която е с мъжа си, и изтрива биографичната си информация, от която се вижда, че той е боен.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР