Потреблението на газ ще се свие леко през тази година

...
Потреблението на газ ще се свие леко през тази година
Коментари Харесай

Потреблението на газ се свива заради Русия

Потреблението на газ ще се свие леко през тази година заради високите цени и намаляването на количествата на съветски газ за Европа, а през идващите години ще има единствено муден растеж, защото потребителите ще преминат към различни източници на сила.

В последния си тримесечен отчет за газовите пазари Международната организация по енергетика МАЕ понижи на половина прогнозата си за международното търсене на газ, предава БГНЕС.

Сега тя чака растеж от едвам 3,4% до 2025 година, което съставлява нарастване от 140 милиарда куб. м по отношение на равнищата от 2021 година, което е по-малко от скока в търсенето от 175 милиарда куб. м, регистриран единствено през 2021 година

" Последиците от нахлуването на Русия в Украйна върху международните цени на природния газ и напрежението в доставките, както и отражението му върху дълготрайните стопански вероятности, трансформират прогнозите за природния газ ", съобщи МАЕ.

" Днешните рекордни цени и разстройства в доставките вредят на репутацията на природния газ като благонадежден и наличен енергиен източник, като пораждат неустановеност по отношение на неговите вероятности, изключително в разрастващите се страни, където се очакваше той да играе все по-голяма роля за облекчаване на възходящото търсене на сила и за реализиране на задачите на енергийния преход.

Когато Русия понижи доставките за Европа и европейските страни дадоха обещание да се откажат от съветския газ, въздействието бързо се популяризира по целия свят.

Европейските страни се пробват да компенсират дефицита, като внасят повече полутечен природен газ (LNG), доставян с танкери, което съгласно МАЕ основава напрежение в предлагането и води до понижаване на търсенето на други пазари.

Тя предизвести, че битката за полутечен природен газ рискува освен да аргументи стопански вреди на други по-чувствителни към цените вносители, само че и да увеличи цените и по този метод да способства за спомагателни доходи за Русия.

" В този подтекст ускореното прекъсване на съветския газ следва да се концентрира на първо място върху понижаване на търсенето на газ и увеличение на производството на нисковъглеродни газове в страната ", като биогаз, биометан и зелен водород, съобщи МАЕ.

В новата си прогноза за по-нисък растеж на търсенето на газ МАЕ, която поучава страните вносителки на сила във връзка с тяхната политика, показва, че единствено една пета от понижението идва от предстоящото повишение на успеваемостта и заместването на газа с възобновими енергийни източници.

" По-ниският растеж на търсенето на газ в нашата прогноза спрямо предходната година не подсигурява интензивен преход към нулеви чисти излъчвания. По-голямата част от преразглеждането идва от по-ниския Брутният вътрешен продукт и промяната на горивата, а не от по-бързото превръщане на газа в електрическа енергия и повишението на успеваемостта ", се споделя в отчета.

МАЕ съобщи, че спомагателните ограничения за преход към зелена сила, с изключение на дълготрайното си влияние за понижаване на излъчванията, ще облекчат натиска върху цените на газа в международен мащаб посредством понижаване на напрежението в доставките, като в същото време ще доведат до краткосрочно възстановяване на качеството на въздуха посредством ускорение на отхвърли от въглища.

" Най-устойчивият отговор на днешната световна енергийна рецесия са по-големите старания и политики за по-ефективно потребление на силата и за ускорение на прехода към чиста сила ", съобщи шефът на МАЕ за енергийните пазари и сигурността Кейсуке Садамори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР