Потребителските заеми са няколко пъти по-евтини спрямо бързите кредити. Докато

...
Потребителските заеми са няколко пъти по-евтини спрямо бързите кредити. Докато
Коментари Харесай

Потребителските заеми са в пъти по-евтини от бързите кредити

Потребителските заеми са няколко пъти по-евтини по отношение на бързите заеми. Докато при банковите заеми за ползване годишният % на разноските (ГПР) е сред 5-15%, то при бързите заеми той е съвсем 50% (това е максимумът по закон), демонстрира изследване на вестник " Монитор ". Така разликата в цената сред двата типа финансиране е към 10 пъти.

Обикновено, с цел да пресметна дали си заслужава да изтегли даден заем, потребителят обръща внимание най-много на лихвения % на заема. Така той преценя дали да се обвърже дълготрайно с такова обвързване, което занапред нататък ще му коства забележителна част от месечната заплата. През последните няколко години банките у нас следват международната наклонност и поддържат ниски лихви.

Поради тази причина не са малко българите, които изтеглиха ипотеки или различен вид заем, с цел да си закупят автомобил, по-голямо жилище или даже втори дом в пандемията. Ниските лихвени нива у нас евентуално ще се запазят и през 2022 година Знак в тази тенденция е изказване на Европейската централна банка (ЕЦБ) от октомври, от което излиза наяве, че няма да има повдигане на лихвите. Лихвеният % обаче не е единственият индикатор, който би трябвало да имаме поради при избора на банков артикул.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българите теглят от ден на ден бързи заеми в пандемията. Бърз...

Най-важното, което би трябвало да гледаме, в действителност е ГПР, защото той демонстрира цялостната картина. В него са включени всички спомагателни такси и комисиони, които би трябвало да платим на банката. В ГПР влизат разноски като такса за кандидатстване, разбор и оценка на кредитоспособността, такса за асимилиране на заема, такса за разкриване, обслужване и закриване на сметка по заема, такса за наложителна пакетна стратегия, а в някои случаи може да има и такса за месечна или годишна застрахователна награда. Именно заради това този индикатор е доста по-конкретен и подробен какъв брой действително ще ни коства заемът.

ГПР при обичайните потребителски заеми, отпускани от банки, стига до 15%, демонстрира информация на " Монитор " в уеб страницата за съпоставяне на заеми moitepari.bg. Ако теглим 3000 лева заем със период за погасяване 1 година, то ГПР варира и мъчно стига над 20%. Лихвата пък е сред 5,8-7,9 на 100. Ако изтеглим същата сума, само че като бърз заем, то ГПР е към този момент 49%. Банков заем за 5000 лева и период на погасяване 2 години има ГПР сред 12-22%, до момента в който бързият подобен със същите индикатори има ГПР от близо 50%.
По-големи суми, повече претенденти



Увеличаването на сумите, които компаниите за бързи заеми отпускат, провокира по-голям интерес към това финансиране, показва кредитният съветник Тихомир Тошев. " Преди нормалната сума за бърз заем бе към 400 лева, до момента в който в този момент към този момент се оферират заеми до 5000 лева и хората се възползват от това ", изяснява Тошев пред " Монитор ". Той обаче предизвестява, че при заемите от 2000 – 3000 лева да вземем за пример лихвата е по-висока по отношение на тази за по-малките суми, което носи риск клиентът да изпитва усложнения при връщането на парите.

По думите му при някои бързи заеми ГПР може да е и над 50%, зависи от сумата, която се тегли. " Най-евтини са потребителските заеми, по-късно са стоковите и най-скъпи са бързите заеми, като стоковите са по средата, те са по-скъпи от потребителските, само че не толкоз, колкото бързите ", изяснява Тошев. Финансовият съветник предизвестява, че при по-малки суми за бърз заем ГПР може да е даже още по-високо, а периодите за погашение – по-кратки. Това не е в интерес на българския консуматор, който обичайно търси по-дълги периоди за погашение. Обикновено хората със отговорности се стараят месечната вноска да е дребна и да не носи огромна тежест за месечния фамилен бюджет.
КЗП: Бързите заеми крият опасности, внимавайте

Макар и контролирани от Закона за потребителския заем, бързите заеми крият своите рискове. От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) поучават в никакъв случай да не бързаме при подписването на контракт за подобен заем. " Твърде рисковано е да позволите да ви екзалтират ефектните реклами, блестящите фотоси, общителните консултанти, облекчените условия ", споделят от КЗП.

Според специалистите е редно първо да се направи информация в формалния указател на уеб страницата на Българската национална банка (БНБ). " Ако търговецът попада там, това значи, че работи " на ярко " и рискът е доста по-малък ", изясняват от комисията. Иначе, преди да се подпише договорът, би трябвало да погледнем общата сума на връщане, лихвения %, ГПР, периода на контракта, както и броя и размера на погасителните вноски.

Въпросните данни са наложителна част от така наречен Стандартен европейски формуляр, който би трябвало да получите преди подписването на контракта, показват от КЗП. И също удостоверяват, че най-точният индикатор за сравняване цената на два заема е ГПР. Имаме право да се откажем от подписания контракт за заем, само че до 2 седмици след подписването му. За задачата е нужно да уведомим компанията, която ни е отпуснала заема, да и върнем получената сума, както и да платим лихвата за интервала от датата на асимилиране на заема до връщането на отпуснатата сума.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР