Потребителските заеми са десеторно по-евтини спрямо бързите кредити. Проучване на

...
Потребителските заеми са десеторно по-евтини спрямо бързите кредити. Проучване на
Коментари Харесай

Потребителските заеми 10 пъти по-евтини от бързите кредити

Потребителските заеми са десеторно по-евтини по отношение на бързите заеми. Проучване на „ Монитор “ сподели, че до момента в който при заемите за ползване годишният % на разноските (ГПР) е сред 5-15%, то при бързите заеми той е в размер на съвсем 50%. Така разликата в цената сред двата типа финансиране е към 10 пъти.

Обикновено, с цел да пресметна заслужава ли си един заем изтеглянето, потребителят се води по лихвения % на заема. Така той преценя дали да направи дълготрайно обвързване с такова обвързване, което занапред нататък ще му взима забележителна част от месечната заплата. През последните няколко години банките у нас следват международната наклонност за поддържане на ниски лихвени проценти.

Поради тази причина не са малко българите, които изтеглиха ипотеки или различен вид заем, с цел да си закупят автомобил, по-широко жилище или даже втори дом в пандемията. Очакванията на специалистите за 2022 година са ниските лихвени нива у нас да се запазят. Аргумент в интерес на тези прогнози е публично изказване на Европейската централна банка (ЕЦБ) от октомври, от което излиза наяве, че няма да има повдигане на лихвите. Лихвеният % обаче не е единственият индикатор, който би трябвало да имаме поради при избирането на банков артикул.

Всъщност това, по което би трябвало да се водим, е не друго, а точно ГПР, защото той демонстрира цялостната картина. В него влизат всички спомагателни такси и комисиони, които ще заплатим на банката, надлежно може да се каже, че това е един доста по-конкретен и подробен индикатор за цената на заема. В ГПР влизат разноски като такса за кандидатстване, разбор и оценка на кредитоспособността, такса за асимилиране на заема, такса за разкриване, обслужване и закриване на сметка по заема, такса за наложителна пакетна стратегия, а в някои случаи може да има и такса за месечна или годишна застрахователна награда.

Справка на „ Монитор “ в уеб страницата за съпоставяне на заеми moitepari.bg сподели, че ГПР при обичайните потребителски заеми, отпускани от банки, е в размер до 15%. Ако теглим 3000 лева заем със период за погасяване 1 година, то ГПР варира и мъчно стига над 20%. Лихвата пък е сред 5,8-7,9 на 100. Ако изтеглим същата сума, само че като бърз заем, то ГПР е към този момент 49%. Банков заем за 5000 лева и период на погасяване 2 години има ГПР сред 12-22%, до момента в който бързият подобен със същите индикатори има ГПР от близо 50%. Всъщност покачването на сумите, които компаниите за бързи заеми отпускат, докара и до по-голям интерес към това финансиране.

В свое изявление за „ Монитор “ кредитният съветник Тихомир Тошев сподели, че към този момент се оферират по-големи бързи заеми. „ Преди нормалната сума за бърз заем бе към 400 лева, до момента в който в този момент към този момент се оферират заеми до 5000 лева и хората се възползват от това “, изясни тогава Тошев. По думите му при някои бързи заеми ГПР може да е и над 50%, зависи от сумата, която се тегли. „ Най-евтини са потребителските заеми, по-късно са стоковите и най-скъпи са бързите заеми, като стоковите са по средата, те са по-скъпи от потребителските, само че не толкоз, колкото бързите “, сподели още той.

Финансовият съветник предизвести, че при по-малки суми за бърз заем ГПР може да е даже още по-високо, а периодите за погашение - по-кратки. Това не е в интерес на българския консуматор, който обичайно търси по-дълги периоди за погашение. Обикновено хората със отговорности се стараят месечната вноска да е дребна и да не носи огромна тежест за месечния фамилен бюджет.

Бързите заеми, въпреки и контролирани от Закона за потребителския заем, крият своите рискове. От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) поучават в никакъв случай да не бързаме при подписването на контракт за подобен заем. " Твърде рисковано е да позволите да ви екзалтират ефектните реклами, блестящите фотоси, общителните консултанти, облекчените условия ", споделят от КЗП. Според специалистите е редно първо да се направи информация в формалния указател на уеб страницата на Българската национална банка (БНБ). " Ако търговецът попада там, това значи, че работи „ на ярко ” и рискът е доста по-малък ", изясняват от комисията. Иначе, преди да се подпише договорът, то е редно да погледнем общата сума на връщане, лихвения %, ГПР, периода на контракта, както и броя и размера на погасителните вноски.

„ Тези данни са наложителни реквизити в така наречен Стандартен европейски формуляр, който би трябвало да получите преди подписването на контракта ", споделят от КЗП. Оттам също показват, че най-точният индикатор за сравняване цената на два заема е ГПР. Иначе отвод от контракт също е вероятен, само че до 2 седмици.

За задачата е належащо съобщение на кредитодателя, както и връщане на главницата и заплащане на лихвата за интервала от датата на асимилиране на заема до връщането на отпуснатата сума.

Пожарна охрана ПОСЛЕДНИ ДАННИ

В пандемията сме изтеглили повече експресни заеми

Въпреки рисковете, които носят, бързите заеми са желан способ за финансиране. Последните данни на Българската национална банка (БНБ) демонстрират, че този вид заеми се усилват с 494,1 млн. лева за година или с 16,2 на 100. Скокът през септември 2021 година по отношение на края на юни тази година пък е с 4,2% или 141,5 млн. лева Така вземанията на фирмите, отпускащи такива заеми, са към този момент рекордните 3,488 милиарда лева в края на третото тримесечие на тази година. За съпоставяне година по-рано сумата е била под 3 милиарда лева, или по-точно 2,994 милиарда лева.

Според статистиката продадените заеми са в размер на 83,2 млн. лева на годишна база, като в тази сума влизат и 22.4 млн. лева от третото тримесечие на тази година. Закупените заеми са в размер на 8,3 млн. лева От тях 4,3 млн. лева е сумата в интервала от юли до септември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР