Потребителите ще могат еднократно да коригират електронната си винетка, ако

...
Потребителите ще могат еднократно да коригират електронната си винетка, ако
Коментари Харесай

Сгрешена винетка ще може да се коригира еднократно -

Потребителите ще могат еднократно да поправят електронната си винетка, в случай че са позволили техническа неточност при въвеждане на данните за техния автомобил. Поправка ще бъде допустима на до два от знаците в регистрационния номер на автомобила. Остава в действие опцията за поправяне на категорията и на страната на регистрация.

Това плануват промени в Закона за пътищата, оповестени за публично разискване от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Целта на измененията е да се вкара правна опция, която да контролира последствията от нарушавания, регистрирани в интервала от пазаруването на винетка с неточни данни, досега на осъществяване на корекцията. Промените са резултат от голям брой сигнали на жители, които са купили съзнателно винетка, само че са сбъркали знак в регистрационния си номер.

Извършената промяна ще има деяние отсега нататък, т.е. ще важи от датата на поправката . Поправената винетка ще е годна до същата дата, до която е била годна в началото купената, само че сбъркана винетка. Промените плануват след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за интервала, в който жителите са употребили републиканските пътища със сбърканата винетка - в случай че имат издадени актове, да не се издава наказателно разпореждане, а в случай че има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Коригирането на данните ще може да се прави единствено еднократно , с цел да се избегнат вероятни умишлени опити една и съща винетка да се трансферира на разнообразни транспортни средства. Ограничението в броя на знаците, за които може да бъде поискана промяна на данните, се предлага още веднъж за попречване на възможни злоупотреби, тъй като е малко евентуално неточност с повече от 2 признака в един 8-знаков регистрационен номер да е неволна.

При подаване на настояването за поправяне, жителите ще би трябвало да дават доказателства за осъществено заплащане на дължимата такса за винетката. Това ще попречва опцията съзнателно да се подават заявки от лица, които разпознават в електронната система платена винетка с непосредствен до техния регистрационен номер. Целта е да се подсигурява сигурността на правилните консуматори за платената от тях винетна такса.

Законопроектът предлага и решение на казуса с обезщетителните такси за превозвачите , който те сложиха пред министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. С измененията се допълват условията по отношение на пътни транспортни средства над 3,5 тона, които употребяват бордово устройство или маршрутна карта . За тях, когато се откри неподаване на декларирани тол данни, това също ще бъде квалифицирано като непозволено, само че ще се даде опция за възнаграждение на оптималната тол такса, вместо директното им санкциониране.

В случай че е налице отчасти неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден за тежкотоварно пътно транспортно средство, за което има настоящ контракт с снабдител на услуга по електронно събиране на такса за изминато разстояние (тол такса), на притежателя или ползвателя ще се даде опция да заплати 50% от оптималната тол такса по чл.10б, ал.5 от Закона за пътищата в период до 7 дни. Срокът стартира да тече от уведомяването за неподаването на данните.

В случай на открито цялостно неподаване на декларирани тол данни в границите на един календарен ден ще се заплаща цялостният размер на дължимата такса, още веднъж в седемдневен период.

И в двете хипотези доставчикът на услугата по електронно събиране на тол такси ще би трябвало да уведомява притежателя или ползвателя на пътното транспортно средство, за което има подписан контракт, до пет дни от определяне на неподаване на данни.

Останалите промени, включени в законопроекта, целят реализиране на сходство на националното законодателство с Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент и на Съвета от 19 март 2019 година за оперативната съгласуемост на електронни системи за пътно таксуване и за улеснение на трансграничния продан на информация за неплащане на пътни такси в Европейски Съюз.

Законопроектът и претекстовете към него можете да видите на интернет страниците на Министерство на регионалното развитие и на Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в Портала за социална информация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР