Потребителите сега се интересуват повече от възможностите и специфичните характеристики,

Потребителите сега се интересуват повече от възможностите и специфичните характеристики, ...

РС-тата ще поскъпват при намаляващ пазар.


Потребителите сега се интересуват повече от възможностите и специфичните характеристики, вместо от достъпната цена

В дългосрочна перспектива се очаква покачване на средната продажна цена на персоналните компютри

Около 71,6 млн. персонални компютъра са продадени в света през четвъртото тримесечие на 2017 г., което е спад от 2% спрямо същия периода на предходната година, сочи нов доклад на Gartner. Като цяло, през годината на пазара са доставени 262,5 млн. РС, или с 2,8% по-малко спрямо 2016 г.

Пазарът на персонални компютри намалява вече 13 поредни тримесечия, а разгледан като години – за шеста поредна година, отбелязва Gartner. В категорията попадат настолните РС, ноутбуците и ултрамобилните премиум устройства от рода на Microsoft Surface, но извън нея Gartner поставя хромбуците и таблетите като iPad.

Според анализаторите, РС-тата престанаха да бъдат популярен празничен подарък. Потребителите сега отделят повече внимание на възможностите на устройствата и техните специфични характеристики, вместо на достъпната цена. В дългосрочна перспектива подобна промяна ще доведе до ръст на средната продажна цена и приходите на производителите, но това ще се предшества от съкращаване на пазара.
още по темата
Най-голям доставчик на готови персонални компютри е HP, според доклада на Gartner. През четвъртото тримесечие на 2017 г. американската компания заема 22,5% от световния пазар, в сравнение с 20,7% година по-рано.

Лидерът е следван на къса дистанция от Lenovo. Делът на китайската компания е намалял за една година от 22,0% на 21,7%. Трети е американският производител Dell, който увеличава пазарния си дял от 14,7% на 15,2%.

Следващите три места са за Apple, Asus и Acer. Производителят на „мак” компютри бележи нарастване на пазарния си дял от 7,4% до 7,6%. Двете тайвански компании си поделят пето място, като при Asus се наблюдава отстъпление от 7,3% до 6,6%, докато Acer запазва дела си от 6,6%.

Източник: technews.bg