Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени

...
Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени
Коментари Харесай

Нинова: Готови са заповедите срещу високите цени на операторите

„ Потребителите са подложени на невиждан напън от увеличаващите се цени на всички артикули и услуги. Няма да позволим използването на нелоялни търговски практики, които в допълнение товарят фамилиите с непостижими разноски в тази рецесия. С всички благоприятни условия на закона ще пазиме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега страната би трябвало да се погрижи за хората. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Тя заяви, че Комисията за отбрана на потребителите е издала заповеди, с които забранява на „ Теленор България “ ЕАД и „ А1 България “ ЕАД да индексират цените по ред, който не е очакван в подписаните сред него и потребителите контракти. В претекстовете си Комисията акцентира: „ При осъществен обзор на предлаганите от сдружението типови контракти и общи условия се открива съществуването на уговорка, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а точно: „ Операторът има право да индексира месечния абонамент един път годишно с размер на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за миналата година, като осведоми Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за осъществяване на индексация през идната година “. Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за прилагане на електронни съобщителни услуги с оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени за две години едновременно, а в противен случай – в текста е ясно написано, че операторът има само опция да усили Международен автомобилен транспорт (стопанско обед с показателя за една предишна година. Заповедите са качени на страницата на КЗП, както и на страницата на Министерството на стопанската система. Заповедите могат да бъдат обжалвани по правосъден ред, оповестяват от икономическото ведомство.

Потребители, които са подписали контракти в средата и след средата на 2021 година, не би следвало да чакат и надлежно да бъдат задължавани да заплащат нарастване на Международен автомобилен транспорт (стопанско обед на база предишна година преди взетото от тях комерсиално решение за подписването на контрактите, споделят още от министерството.

" Както се открива от събраните доказателства по преписката, в съответния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушаване на клаузите на контракта, без да дава право на потребителя да приключи срочния контракт без неустойки при положение, че потребителят не е склонен с новия размер на месечната такса. Чрез тези недобросъвестни дейности операторът би могъл да повлияе върху комерсиалното решение на потребителя, защото последният ще би трябвало да избира дали да продължи да извършва контракта, да заплаща по-висока месечна такса или да приключи срочния контракт и да заплати наказателна клауза. В последна сметка, която и от двете благоприятни условия да избере потребителят, неговите стопански ползи в тази ситуация ще бъдат значително повредени, а операторът ще се облагодетелства от личното си непозволено държание ", се споделя още в формалната позиция на Министерството на стопанската система и промишлеността.

„ Комисията позволява авансово осъществяване на заповедта по ред на член 60 алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс за да се защитят значими държавни и публични ползи и да не се допусне накърняване на икономическите ползи на потребителите в обстановка на пандемия и настъпваща икономическа рецесия с оглед повишението на цените във всички браншове, касаещи битовите консуматори, “ посочи Нинова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР