Потребители на Фейсбук с крайнодесни възгледи разпространяват фалшиви новини и

...
Потребители на Фейсбук с крайнодесни възгледи разпространяват фалшиви новини и
Коментари Харесай

Крайнодесни сеят фалшиви новини и омраза в Европа чрез "Фейсбук"

Потребители на " Facebook " с крайнодесни възгледи популяризират подправени вести и тирада на омразата към милиони европейци, твърди интернационалната гражданска организация " Авааз ", цитирана от " Гардиън ". Те са организирали цяла мрежа от профили, чрез които се реализира тази акция. Социалната мрежа към този момент е изтрила профилите с около 6 милиона последователи преди провеждането на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят от през днешния ден до неделя във всичките страни - членки на Европейски Съюз. Освен това се ревизират стотици други сметки, които имат още 26 млн. почитатели, настояват от " Авааз ". Организацията, която се занимава с разнообразни цивилен начинания, е съобщила за над 500 будещи подозрения групи и страници във " Facebook ", настоящи във Франция, Германия, Италия, Англия, Полша и Испания. Повечето от тях или популяризират дезинформация, или пък употребяват подправени страници и профили, с цел да укрепват изкуствено изявления или уеб сайтове на партии, които поддържат. Подобни дейности обаче са в прорез с разпоредбите на " Facebook ". 

Тези мрежи са доста по-популярни от формалните страници на крайнодесните или на антиевропейските популистки групи в съответните държави. Закритите от " Facebook " страници обаче са били отваряни най-малко 500 милиона пъти, настояват от " Авааз ". " Страниците имат високи равнища на взаимоотношение. Няма значение броят на почитателите им, в случай че има взаимодействие ", изяснява Кристоф Шот от гражданската платформа. " Само закритите уеб сайтове са прегледани над 500 милиона пъти, а това е повече от броя на гласоподавателите в Европейски Съюз ". От " Авааз " обаче акцентират, че макар закриването на многото профили все още не престават да съществуват много сходни сметки. 

Активността варира от френски профили, споделящи наличие за превъзходството на бялата раса, до постове в Германия, подкрепящи отричането на Холокоста, и подправени страници, които популяризират партията " Алтернатива за Германия ". В Италия пък тактиката е да се основават уеб сайтове с забавни изявления за хубост, футбол, здраве и други сходни тематики, само че откакто бъдат последвани, се превръщат в политическо оръжие. Шот акцентира, че страниците не са ориентирани към изборите за Европарламент, а целят да трансформират политиката посредством основаването на погрешно усещане, че потребителите харесват наличието им. 

" Авааз " наема самостоятелни проверяващи и публицисти, като парите за финансирането на разследването  са събрани онлайн. Над 47 000 са дарили дребни суми и по този начин инспекцията е самостоятелна. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние би трябвало да бъде измежду претендентите за началник на новата Европейска комисия. В изявление за белгийския в. " Соар " държавният глава заявява: " Без подозрение Барние е човек, който има доста качества, и към този момент сподели това в хода на договарянията с британците ". Макрон е срещу излъчването на така наречен водещ кандидат на главните партии в Екологичен потенциал. 

 

ПРОВЕРКА

Екологичен потенциал ще стартира следствие против английския политик Найджъл Фарадж заради сигнал за укрити дарения в размер на 450 000 лири (512 000 евро), писа  “Политико “. Председателят на Народното събрание Антонио Таяни е изискал мнение от Консултативния комитет, наблюдаващ кодекса за държание на депутатите, дали Фарадж е направил нарушавания. Преди дни британски тв канал съобщи, че Фарадж е получил дарението от магната Арън Бенкс, който е измежду главните спонсори на акцията за овакантяване на Европейски Съюз.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР