Потребител в хакерски форум на ниско ниво публикува безплатно онлайн

...
Потребител в хакерски форум на ниско ниво публикува безплатно онлайн
Коментари Харесай

Личните данни и телефонните номера на 533 млн. потребители на Facebook изтекоха онлайн

Потребител в хакерски конгрес на ниско равнище разгласява гратис онлайн телефонните номера и персоналните данни на стотици милиони консуматори на Фейсбук, написа Business Insider.

Данните включват персонална информация на над 533 млн. души, ползващи Фейсбук, от 106 страни, в това число Съединени американски щати (над 32 млн.), Англия (11 млн.) и Индия (6 млн.). Сред информацията откриваме телефонните номера, цялостните имена на потребителя, локации, дати на раждане, биографични данни, Фейсбук ID-та (идентификационни номера) и в някои случаи – даже и имейл адреси.

Според Алон Гал, основен механически шеф на компанията за разузнаване в региона на киберпрестъпността Hudson Rock, който тази събота пръв е открил инцидента, изтеклите данни могат евентуално да дават скъпа информация на киберпрестъпниците, които употребяват персоналната информация на хората, с цел да се показват за тях или да ги прилъжат да предадат идентификационните данни за логване.

От Фейсбук към момента не са излезли с публично мнение във връзка със обстановката.

" База данни с сходен размер, която включва персонална информация като телефонни номера на доста консуматори на Фейсбук, сигурно би предиздвикала неприятни лица да се възползват от нея, с цел да правят офанзиви за обществено инженерство или хакерски опити ", отбелязва Гал пред Business Insider, който открива изтеклите данни за първи път през януари тази година, когато потребител в същия хакерски конгрес е рекламирал автоматизиран бот, който може да даде телефонни номера за стотици милиони консуматори на Фейсбук в подмяна на пари.

Сега целият набор от данни е оповестен гратис на хакерския конгрес, а това от своя страна го прави наличен за всеки, който има обикновени умения за боравене с данни.

Не за първи път изтичат толкоз огромен брой телефонни номера на потребителите във Фейсбук. Уязвимост, открита през 2019-та, довде до изтеглянето на телефоните на милиони хора от сървърите на обществената мрежа. Фейсбук съобщи, че през август същата година е отстранила въпросната накърнимост.

Фейсбук даде обещание, че ще постави завършек на всеобщото събиране на данни, откакто " Кеймбридж Аналитика " извлече данните на 80 млн. консуматори на обществената мрежа в прорез с разпоредбите ѝ за прилагане, с цел да таргетира гласоподаватели с политически реклами по време на изборите през 2016-та.

Гал съобщи, че от позиция на сигурността Фейсбук не може да направи съвсем нищо, с цел да помогне на хората, засегни от актуалното приключване на данни, защото информацията към този момент е общо притежание. Той обаче добавя, че обществената мрежа би могла да уведоми засегнатите, които от своя страна да внимават за евентуални бъдещи измами, включващи персоналните им данни.

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР