Потенциалните различия в заплащането на работещите в офиса и дистанционно

...
Коментари Харесай

Хибридният модел е на път да скара служители и работодатели


Потенциалните разлики в заплащането на работещите в офиса и отдалечено могат да скарат работодатели и чиновници
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато имат опция да работят отдалечено, множеството хора ще се възползват – само че не всички работодатели са подготвени да предложат привлекателни условия за това. Задават се някои тъмни облаци на хоризонта, когато става дума за отдалечената работа.

Ясно е, че отдалечената работа към този момент е част от всекидневието за мнозина и е много необятно публикувана. Последното издание на American Opportunity Survey на McKinsey изследва настройките на 25 000 американци напролет на 2022 година и откри, че над половината (58%) имат опция да работят от вкъщи си най-малко един ден в седмицата. Всеки трети сподели, че в случай че желае, може да работи от къщи пет дни в седмицата.

Реакция на неочаквана рецесия

Когато на служащите се дава опция за работа от разстояние, 87% от тях са подготвени да одобряват. „ Тази динамичност е необятно разпространена… Гъвкавият модел на работа се роди като реакция на неочаквана рецесия, само че остана като мечтана характерност на работата за милиони хора. Това е тектонична смяна в метода на работа “, споделят откривателите.

Дистанционното работене обаче не се нрави на някои работодатели. Изследователите означават, че в промишленостите, където работата от вкъщи не е толкоз известна, шефовете „ може да открият, че софтуерните фрагменти, които наемат, изискват сходно изискване “. А откакто на една част от работната мощ е разрешено да работи отдалечено, става по-трудно да кажеш „ не “ на останалите.

Заплащането като проблематична тематика

Но това не е единственото предизвикателство, което може да докара до раздори сред работодатели и чиновници. Според изследване на CIPD измежду 1000 работодатели в Обединеното кралство, заплащането може да се окаже проблематична тематика в връзките. „ Потенциално разделящ въпрос за бъдещето на хибридната работа е дали тези, които би трябвало да участват на работното място, би трябвало да получават награда във тип на възнаграждение, с цел да компенсират спомагателните разноски за пътешестване от и до работното място “, споделят от CIPD.

Анализаторите имат вяра, че съществуват обилни опасности за приобщаването и равенството, свързани с диференцирането на заплащането за работещите в офиса и работещите хибридно или напълно отдалечено. Опитите да се понижи заплащането за тези, които работят от домовете си, ще донесат напрежение сред работодателите и служащите. Нещо повече – ще зародят полемики по отношение на дискриминирането, тъй като отдалечената работа постоянно е желана от хора с дълготрайни здравословни проблеми, както и такива с доста отговорности за грижи, да вземем за пример родители с деца или пък възрастни работещи.

Трудности при наемането

Потенциалното разграничение в заплащането ще се отрази и на набирането на хора. Малцина ще желаят да аплайват за място в организация, която понижава заплащането за работещите отдалечено. За отделите по човешки запаси задачата ще стане изключително сложна, тъй като „ обсегът “ при набирането на хора ще бъде редуциран единствено до хората на локално равнище и организациите няма да могат да се възползват от набора от гении, от който биха се възползвали при използване на хибридния модел на работа без разлики в заплащането.

Доколко този спор наподобява състоятелен – е тематика на разногласия. Според изследванията, повече организации (68%) не са понижили заплащането или компенсациите за чиновниците, които работят най-вече от у дома. Всъщност, единствено 4% от организациите са редуцирали заплащането за служащите, които работят най-вече от вкъщи си. По-тревожното е, че 13% от респондентите споделят, че тяхната организация възнамерява да направи това. Конкретно в обществения бранш този % е изключително висок – 15%.

Моделът “от 9 до 5” към този момент не е използван

От друга страна съществува и противоположният сюжет: към една от всеки 10 организации е въвела скица за покриване на разноските, пред които са изправени чиновниците, работещи най-вече от у дома. Това са разноските за интернет съгласуваност, за нарасналото ползване на електричество и топлинна сила.

„ Това, което е ясно сигурно, е че универсалният модел на работа – всички в офиса, от самото начало, от 9 до 5 – към този момент не е използван, “ споделят анализаторите. Шефовете би трябвало да се насочат към намирането на метод да стимулират и въодушевяват всички чиновници, без значение дали работят отдалечено или не, и да насърчават продуктивността. Предизвикателство е, само че достойните мениджъри ще се оправят с него, споделят още анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР