Потърпевшият твърди, че е претърпял имуществени вреди, след като парламентът

...
Потърпевшият твърди, че е претърпял имуществени вреди, след като парламентът
Коментари Харесай

КАЗУС: Спечелил от лотарията загуби дело срещу НС, пари няма да получи

Потърпевшият твърди, че е претърпял имуществени вреди, откакто Народното събрание забрани със закон частните лотарийни игри

Късметлия с печеливш билет от " Национална лотария " загуби дело против Народното събрание. За развръзката след 2 години правосъдни борби в Софийския градски съд споделя " Дневник ". Станчо Тодоров настояваше да получи неизплатената си облага от 760 хиляди лева от общо извоювани 1 млн. лева

Тодоров твърди, че е претърпял имуществени вреди, откакто Народното събрание забрани със закон частните лотарийни игри. Това се случи при започване на 2020 година, докато при частните
лотарии господстваха компании на предприемача Васил Божков.

Самият Божков, намиращ се в Дубай, получи 18 задочни обвинявания. Разследването по никое от тях не е завършило и до през днешния ден. Станчо Тодоров си купува билет от " Национална
лотария " и се оказва, че печели 1 млн. лева На 16 януари 2018 година го показва пред " Ню геймс " на Божков, които провеждат лотарийните игри.

Според разпоредбите на играта Станчо Тодоров трябвало да получи 200 хиляди лева незабавно при проявление на билета, а остатъкът от 800 хиляди лева да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по
Всичко за Вашата сватба
40 хиляди лева Всичко това е документирано и по силата на контракта на 16 януари 2018 година късметлията получил първата сума от 200 хиляди лева, а на 19 февруари 2019 година му били преведени още 40 хиляди лева - първата от общо 20 вноски.

На 7 февруари 2020 година Народното събрание одобри промени в Закона за хазарта, които бяха обнародвани на 18 февруари 2021 година С измененията депутатите национализираха всички лотарийни игри и съгласно новия закон, настоящ и сега, лиценз за образуване на лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде публикуван единствено на страната.

С измененията " Националната
лотария " завърши активност, а при започване на 2021 година със правосъдно решение " Ню геймс " бе оповестена в неплатежоспособност и трайна несъстоятелност. През януари 2021 година Тодоров завежда дело против Народното събрание поради нарушаване на правилата на правната сигурност, на отбрана на оправданите правни упования, както и на условието за предугаждане на рационална система за компенсиране и на протекция против противоположната мощ на правните правила.

В исковата молба се напомня и че измененията в закона бяха признати и влязоха в действие извънредно бързо. Тодоров упорства Народното събрание
Всичко за Вашата сватба
да бъде наказано да му заплати сумата, която му се дължи, дружно с лихвите, откакто поради дейностите на страната " Ню геймс " е в неплатежоспособност. Народното събрание оспорва желае.

Един от причините е, че Тодоров е знаел, че задължението е било разсрочено и облагата му трябвало да се изплаща дълъг интервал, което " обосновавало вдишване от него на риска от невъзможността за събиране на вземането му, което все още на законодателната смяна " не било добито " в цялостния му размер и не представлявало имуществена щета за него от тази смяна ". Прокуратурата също оспорва желае.

В последна сметка арбитър Радост Бошнакова отхвърля претенциите на Тодоров. Съдията изяснява, че в измененията в Закона за хазарта е записано, че: " облагите от тези лотарийни игри, които не са изплатени до влизането в действие на закона, се изплащат според одобрените игрални условия и правила за съответната игра " като в закона е регламентирано и че се дава период от 6 месеца фирмите " да приведат активността си в сходство " със закона.

В решението се добавя и че Тодоров е предявил навреме иск към " Ню геймс " за същата сума и вземанията са признати
Всичко за Вашата сватба
от синдика и включени в лист с необезпечени вземания. Съдебният състав показва, че правилото на правната сигурност не води до това да не бъде допускана смяна в законодателството. Според съда невъзможността Тодоров да получи облагата си не е директна и непосредствена последица от законодателната смяна на лицензионния режим на лотарийните игри и възбраната на частните лотарии.

Според магистратите, в тази ситуация няма и имуществена щета на стойност 760 хиляди лева, за каквато претендира Тодоров. Той е наказан да заплати 200 лв. разходи по делото за юрисконсулта на Народното събрание. Решението на градския съд не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийския апелативен съд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg