Потънал в спомени, Мануел Моурело обикаля, почуквайки с бастун, Готическия

...
Потънал в спомени, Мануел Моурело обикаля, почуквайки с бастун, Готическия
Коментари Харесай

Сбогом, съседи, здравейте, туристи – тревога в центъра на Барселона

Потънал в мемоари, Мануел Моурело обикаля, почуквайки с бастун, Готическия квартал на Барселона: като че ли търси играещите деца, махленските сбирки, колоритните кръчмички... Всичко това е към този момент минало.

Днес туристите поемат из лабиринта от улички след някой екскурзовод, вдигнал табела, или се разхождат по всички страни с толкоз модерните електрически сегуеи; стаите чартърен се разграбват като топъл самун, а локалните хора си стягат багажа и отпътуват отвън града.

Мануел, който дошъл в Барселона през 1962 година от северната област Галисия, предишния ноември бил заставен да се изсели. Апартаментът, в който живеел чартърен от четвърт век, бил продаден на някакъв бизнесмен.

Дотогава плащал наем от 500 евро месечно, само че в този момент не откривал нищо на налична цена. " Искат ми 1000, 1200, 1500 евро... ", споделя той.

" Тук си беше като мое село. Тук ми бяха и приятелите, и познатите продавачи и бармани. Тук се ожених, тук отгледах децата си и мислех, че тук ще си умра " - споделя, насълзен, 76-годишният мустакат мъж с дебели кръгли очила. " Сега съм като прокуден ", прибавя той.

Масово изселване

В квартала остават все по-малко хора: през 2015 година там са живели към този момент единствено 15 624 души при 27 470 през 2006. Освен това през днешния ден 63% от жителите му са краткотрайни наематели, които не се задържат дълго. Междувременно, както сочи уеб сайтът за недвижими парцели Idealista - номер едно в Испания, цената за наем на квадратен метър в квартала е скочила от 14.4 на 19 евро.

Обитателите на барселонския Готически квартал, също като хората от центъра на Мадрид, Париж, Лондон и Амстердам, или жителите на остарелия Лисабон, упрекват за това състояние спекулантите с парцели и туризма, насърчаван от уеб страниците за сезонни наеми. " Не става дума за приток на по-заможни хора, изместващи досегашните поданици. Историческият център просто се опразва ", възмущава се Гала Пин, общинска съветничка в централния градски регион " Сиутат Веля ".

" Градските центрове са замислени като машини за печелене на пари, а работещите съсловия се изтласкват в покрайнините ", поддържа тази рецензия испанският социолог Даниел Сорандо, съавтор на книга по въпроса, озаглавена " First we take Manhattan ".

Фотогалерия: Първата къща на Гауди >

Мадрид и Барселона се канят наесен да свикат огромна интернационална конференция на тази тематика. А в Париж разтревожените поданици на Четвърти регион, където са остров Сен Луи и катедралата " Нотр Дам ", проведоха през март взаимно с кметството полемика за " невидимото обезлюдяване " на централните градски елементи, отстъпвани на сезонни наематели.

Парижкото кметство разгласи при започване на годината, че за пет години жилищата са намалели с 20 000, по-специално поради множащите се пансиони за туристи. Явление, което в действителност води до " повишаване " и " спад на популацията ", разяснява за Агенция Франс Прес Ян Бросат, зам.-кмет по жилищните въпроси.

Забрани и санкции

В Амстердам по калкулации на банка ING сезонните наеми носят на притежателите спомагателен приход от 350 евро на месец, което подвига цените, изяснява пред Агенция Франс Прес Сене Янсен, създателят на отчета. За да лимитират вредите, Париж, Лондон и Амстердам се пробват да лимитират периода на наемите и да ги управляват посредством регистриране в указател. От 2016 година на берлинчани е позволено да дават чартърен единствено по една стая от апартамент - а цялото жилище единствено в случай че е второ, употребявано като краткотрайно.

Управлявана от някогашна активистка, защитавала правото на жилище - Ада Колау, Барселона е избрала най-строгия метод и през 2016 година е наложила санкция от 600 000 евро на интернет платформите Airbnb и Homeaway с обвиняването, че дават чартърен жилища без условия от градските управляващи лиценз за туристическа активност.

Фотогалерия: Барселона - взор нагоре >

Испанският клон на Airbnb прочее твърди, че проблемите с жилищата не са нещо ново. В " Сиутат Веля " да вземем за пример " празните жилища (които не се оферират на наематели, бел. АФП) са тройно повече от обявите за предлагани цели жилища на Airbnb ", твърди Андреу Кастеляно, шеф по връзките с обществеността за Испания.

Все още са малко заслужаващите доверие данни за въздействието на сезонните наеми върху цените на жилищата. Според Даян Койл, учител по стопанска система в Манчестърския университет и създател на отчет по въпроса, кардиналният дефицит на жилища постоянно се подценява.

Астерикс, Обеликс и " последният бастион "

Но всички експерти, потърсени от Агенция Франс Прес, са на мнение, че сезонните наеми имат значително въздействие върху пренаселените към този момент централни региони. Градът на Гауди наподобява е изключително мощно обиден от ценовия скок, защото огромният брой туристи там - приблизително 30 милиона за година, е комбиниран с висока доходност, която притегля спекулантите с недвижими парцели, показват експерти от сектора.

Сержи Лейва от организацията за недвижими парцели MK Premium да вземем за пример акцентира, че половината от клиентите ѝ са чужденци, търсещи второ жилище или опция за добра инвестиция в жилище за сезонни наематели.

За хората, останали в " застрашените " квартали, животът е сложен - улиците са препълнени и шумни, а обичайните магазини изчезват. И те внезапно надигат глас на разнообразни места в Европа. През април жителите на " Лавапиес " в Мадрид излязоха на проява с куфари на колелца.

Фотогалерия: Строежът на "Саграда фамилия " навлиза в последна фаза 100 години след началото >

" Ако не те прогони повишаването, всекидневието ще те притисне и отново ще си тръгнеш ", споделя 27-годишният барселонец Марти Кусо. Той твърди, че всичките му другари към този момент са напуснали Готическия квартал. " В последна сметка виждаме опустели градове, квартали без живот ", клати глава Сокоро Перес от Барселона, лекар по социално-икономическа география. " Градовете се трансформират в " клъстъри " за забавление и ползване, в туристически заведения за бързо хранене ", споделя тя.

Поради липса на съседи се губи чувството за някаква общественост, общественото пространство се подценява, градският електорат понижава, а с него и въздействието на политическата власт на локално ниво, прибавя Перес.
Някогашните магазинчета и заведения в " Сиутат Веля " са към този момент пунктове за колела чартърен, павилиони за сувенири, първокласни заведения за хранене. От всички познати на кореняците обекти са останали единствено една гостилница и фурната на локален хлебар. " Ние сме последният бастион - обобщава Анна Перес, щерка на старите гостилничари, - нещо като " Астерикс и Обеликс. " / Българска телеграфна агенция

Всичко, което би трябвало да знаете за:На път (1443)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР