Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на София отбелязва петата

...
Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на София отбелязва петата
Коментари Харесай

Празникът на София в Регионалния исторически музей


Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на София отбелязва петата си годишнина на 17 септември. В този важен ден историческият роман за града се добавя с откритото при археологически изследвания на пл. " Света Неделя " монетно богатство. То е открито в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети - всички, сложени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събирано в продължение на епохи. Откритите в него монети се датират в интервала II в. прочие Хр. - III в. сл. Хр., научи ДУМА от Ерина Кръстева, пиар специалист на музея. До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този интервал, намерено при археологически разкопки. Включва три групи монети - римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от минимален номинал.

В Деня на София посетителите могат да прегледат и няколко краткотрайни експозиции.

" Археология на София и Софийско " е годишна галерия със своето шесто издание. Представя резултатите от изследванията в столицата от предходния сезон. Намира се в залата за краткотрайни експозиции на партерния етаж.

" История посред " е план на фондация " Изкуство - каузи и документи ". Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 година Включва два съставния елемент - " Жените на София " и " Историята като облик " (с изложбата " Фрагменти " ). Намира се измежду залите на непрекъснатата експозиция и в централното предверие.

" Трима архитекти - юбиляри " се концентрира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат друг път, общото е полученото в чужбина обучение и завръщането им, с цел да основат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за краткотрайни експозиции на първия етаж.

" Под небето на София " е фотоизложба на " Етюд-и-те на София ". Визуалният роман изследва града през призмата на покривите. Намира се в залата под куполите на втория етаж.

" Дивата София " е галерия със фотоси и картини на познати диви животни и такива, за които е мъчно да се допусна, че живеят в огромния град. Намира се в галерийното пространство на " Триъгълната кула на Сердика " (бул. " Княгиня Мария Луиза " 16).

Регионалният исторически музей на София ще показа на празника и филм, основан за хора с повреден слух. Разказът, отдаден на непрекъснатата експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се употребява в музейните просветителни стратегии.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР