Постоянната експозиция на един музей обикновено остава от пет до

...
Постоянната експозиция на един музей обикновено остава от пет до
Коментари Харесай

Мартина Денева: Музеят трябва да дава вдъхновение за бъдещето

" Постоянната експозиция на един музей нормално остава от пет до 10 години, най-малко по този начин е в чужбина, само че в България действителността е малко по-различна. У нас към момента има доста музеи, в които виждаме остарели експозиции създавани през 70-те и 80-те години, с всичките техни плюсове и минуси. Със сигурност една непрекъсната експозиция би трябвало да има досег със съвременността и да отразява смяната в разбирането на обстоятелствата, да бъде направена по този начин, че в нея да има място за акомодация и за развиване – споделя Мартина Денева, изложбен дизайнер и музеен откривател, която работи в Музея за хумора и ирония в Габрово.

" Битува чувството, че музеи със стъклени витрини са остарели и некачествени, само че това е типичен вид разбиране на информация. Освен това те имат чисто утилитарни функционалности. Но това, което се трансформира във времето е разбирането, че експонатът е доста по-ценен поради описа, който носи със себе си. Не е проблем той да бъде във витрина, а е проблем, в случай че до витрината има единствено един етикет, без подтекст. Вече можем да работим с медии, фотоси, тълкования на архиви, умели текстописци. Историята би трябвало да допира хората и да я усещат даже сетивно.

Не мисля, че музеят би трябвало да третира единствено предишното. Много е значимо да задава въпросите какво е в този момент, какви избори вършим, по какъв начин би трябвало да живеем, да ни дава направления и ентусиазъм за бъдещето. "

По обявата работи: Росица Михова БНР подкасти: Младите с име
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР