Постигнато е принципно споразумение с талибаните. Това заяви в понеделник

...
Постигнато е принципно споразумение с талибаните. Това заяви в понеделник
Коментари Харесай

САЩ и талибаните постигнаха принципно споразумение

Постигнато е кардинално съглашение с талибаните. Това съобщи в понеделник американският договарящ за мир в Афганистан Залмай Халилзад, представен от Анадолската организация.
В изявление за афганистанската Tolo News той сподели, че американските сили ще освободят пет военни бази в Афганистан в първите 135 дни след подписването на съглашението. Експертът добави, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще реши къде и на какво равнище ще бъде подписана договорката сред длъжностните лица от двете страни, т.е. талибаните и Съединени американски щати.
Халилзад добави, че вратата е отворена за договаряния за мир сред афганистанците на фона на усилване на конфликтите в страната. Американският делегат уточни, че връщането на режима на талибаните от 1996 - 2001 година не е задоволително за Съединени американски щати и Вашингтон желае държавно управление в Афганистан, образувано посредством договаряния.
Припомняме, че неотдавна Съединени американски щати и талибаните оповестиха, че са завършили последния кръг от маратонски мирни договаряния в Доха, Катар. " Ние сме на прага на съглашение ", сподели рано в неделя сутринта, до момента в който напуща Доха за Кабул, дипломат Залмай Халилзад, специфичен представител на Съединени американски щати за мирните договаряния за Афганистан.
" Ние сме на прага на съглашение, което ще понижи насилието и ще отвори вратата за афганистанците да седнат дружно, с цел да договарят за почтен и резистентен мир и за обединен, върховен Афганистан, който не заплашва Съединени американски щати, съдружниците им или други страни ", съобщи роденият в Афганистан умел американски посланик, отбелязва още организация " Фокус ".
Споразумението идва дни откакто талибаните щурмуваха провинциите Баглан и Кундуз на север, убивайки над 200 души.
Пратеникът на Съединени американски щати загатна, че препоръчаните вътрешно-афганистански мирни договаряния може да се проведат в Норвегия. Халилзад съобщи, че опасенията остават към изборите, само че Съединени американски щати не се опълчват категорично на провеждането на гласуването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР