Постигнатата от британския премиер Риши Сунак сделка с председателя на

...
Постигнатата от британския премиер Риши Сунак сделка с председателя на
Коментари Харесай

Парламентът на Великобритания одобри с голямо мнозинство сделката за Северна Ирландия

Постигнатата от английския министър председател Риши Сунак договорка с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по Протокола за Северна Ирландия бе глусавана в Камарата на общините с огромно болшинство. Това става в деня, в който някогашният премер Борис Джонсън е разпитван в Комисията по привилегиите и държанието на депутатите за определяне дали е лъгъл в Народното събрание за „ Партиегйт “.

Изслушването на Борис Джонсън бе прекратено, с цел да може той и другите депутати в залата да гласоподават по по този начин наречената „ Рамка от Уиндзор “, която съставлява усъвършенстван вид на Протокола, контрактуван от Джонсън през 2019 година. Въпреки упования протест от страна на най-твърдолинейните тори и северноирланските юнионисти, договорката бе утвърдена с 515 гласа „ за “ и 29 „ срещу “.

Борис Джонсън и неговата наследничка Лиз Тръс гласоподаваха срещу. Около 100 депутатит не са дали своят вот. Те са или въздържали се или негласували по някаква друга причина. Опозицията поддържа правителсвото.

Заместник-министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър жигосах Джонсън и Тръс за вота им с думите, че е мислил, че „ те костват повече “.

Гласуването бе по основна част от договорката, известна като „ Спирачката на Стормонт “, която ще даде на Народното събрание в Белфаст по-голяма дума за това по какъв начин законите на Европейски Съюз се ползват в Северна Ирландия.

Политически налюдатели разясниха, че макар изглеждащата на пръв взор безапелационна победа на Риши Сунак и държавното управление, разгорещените диспути преди гласуването са посочили, че борбата за Протокола още не е завършила, а неприятната вест е, че юнионистите не престават да отхвърлят да вземат участие в подялбата на властта в Северна Ирландия.

БНР подкасти: Green Deal BNR 2023 Podcast Черната кутия Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР