Поставиха “на пауза” плановете за излизане на разработчика на чипове

...
Коментари Харесай

Замразиха плановете за IPO на Arm в Лондон


Поставиха “на пауза” проектите за излизане на разработчика на чипове Arm на Лондонската фондова борса (снимка: CC0 Public Domain)

Японският софтуерен конгломерат SoftBank сложи „ на пауза “ проектите си за първично обществено предложение в Лондон на английската компания за чипове Arm, заради политическите разтърсвания в държавното управление на Обединеното кралство.

Напускането на министъра на вложенията Гери Гримстоун и „ цифровия “ министър Крис Филп след рухването на държавното управление на английския министър председател Борис Джонсън по-рано този месец накара SoftBank да приключи полемиките по отношение на листването на Arm в Обединеното кралство през идната година. Новината заяви Financial Times, като се базира на „ хора, осведомени за диалозите “.

И двамата министри са изиграли водеща роля в договарянията с японския софтуерен вложител. Планът за излизането на компанията на Лондонската фондова борса се разглеждаше като емблематичен за цялата страна: Arm е “знаменосецът” на английския софтуерен бранш и предстоящото IPO се разглеждаше като знак на силата на ИТ промишлеността в страната.
още по темата
IPO-то на Arm щеше да е обръщение, че Лондонската борса заслужава вниманието на софтуерните вложители от целия свят. Листването във Англия щеше да насочи прожекторите към централата на Arm, която е ситуирана е Кеймбридж, и да показва силата на научно-техническия бранш в страната след Брекзит.

Твърди се, че заради тези аргументи двамата министри от кабинета на Джонсън са обезпечили пакет от “стимули”, с цел да си подсигурят листването на Arm на Лондонската борса. Сега наподобява, че разтърсванията в английската политика могат да подбуден SoftBank да потърси опция на американска територия, т.е. вероятно листване на Arm на тържищата в Съединени американски щати.

Милиардерът-основател на SoftBank Масайоши Сон беше споделил на акционерите още през юни, че поддържа концепцията за излизане на фондовия пазар в Съединени американски щати, защото множеството от клиентите на Arm в действителност са основани там.

SoftBank закупи британската Arm за 32 милиарда $ през 2016 година Четири години по-късно подписа крупна договорка, с цел да я продаде на Nvidia, само че договорът бе анулиран заради регулаторни спънки.

Arm има интелектуалната благосъстоятелност за чипове, които зареждат множеството смарт телефони по света, в това число тези на Apple и Samsung Electronics.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР