Постъпките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да преустрои бившата

...
Постъпките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да преустрои бившата
Коментари Харесай

Deja vu: Правителствена болница става детска. Преобразуването среща отпор

Постъпките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да преустрои някогашната държавна болница " Лозенец " в детска, провокираха опозиция в последните дни от мандата му. Според разбор на Министерство на здравеопазването " Лозенец " е най-подходяща за детска болница, тъй като има потенциала да поеме пациентите на сегашната Педиатрия – Специализираната болница " Проф. Иван Митев ". Освен това " Лозенец " разполага и с терен от 160 декара, на който може да се осъществя плана за бъдещата Национална детска болница, разгласи Кацаров във вторник.

Идеята за това " Лозенец да стане краткотрайно детска болница до построяването на новата беше стартирана от Кацаров пред 46-тото Народно заседание през лятото и беше подкрепена от депутатите. Във вторник кардинално утвърждение дадоха и представители на педиатричната общественост и цивилен организации, само че с уточнението, че е значимо по какъв начин тъкмо ще се осъществя трансформацията. Идеята " Лозенец " да стане детска болница " възкръсна " откакто стана ясно, че нова педиатрия не може да се построи на основата на изоставения градеж в Александровска болница.

Проектът за преобразуването на " Лозенец ", тъй че да приюти Педиатрията, обаче, още веднъж се сблъсква с отпор от работещи в някогашната правителствна болница и университетските среди, защото тя е образователна база на Медицинския факултет на Софийския университет. Настоящата обстановка повтаря, когато държавното управление на Бойко Борисов искаше да преобразува " Лозенец " в детска, само че се отхвърли след проведена гневна опозиция, ръководена от някогашния ѝ шеф и декан на Медицинския факултет в СУ проф. Любомир Спасов. Спасов бе уволнен от Кацаров през юни след разкрития за противозаконни трансплантации и източване на НЗОК. Съпротивата против приема на детската болница в " Лозенец ", обаче, продължава в лицето на нейни чиновници и новия шеф Радосвет Горнев. Във вторник те излязоха на митинг пред лечебното заведение.

Какви са проектите на Кацаров?

" Проведохме среща с разнообразни заинтригувани страни и се съгласихме, че най-подходящото място за създаване на нова детска болница е дворът на болница " Лозенец ", разгласи Кацаров. " Лозенец " разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи . Както знаете всички, тя се намира в самия Южен парк – надали има по-хубаво място. Няма спънки от позиция на градоустройството там да се строи. Вече има основано сдружение за построяването на болничното заведение, по чиито сметки има 80 млн. лева Ние преценихме, че е най-добре това сдружение да се влее в профилираната педиатрична болница " Проф. Иван Митев ", тъй че тя да стане вложител на новия план и да го движи ", обясни концепцията Кацаров.

Той заяви, че по оценка на Министерство на здравеопазването болница " Лозенец " има потенциала и да одобри Педиатрията до построяването на новата болница. " Лозенец " е записана с 283 кревати . Миналата година са понижени на 183, от които използваемостта е под 50%. Специализираната детска болница е с над 100 кревати . Т.е. в някогашната държавна болница има потенциал да бъдат поети всички кревати на детската болница и даже повече. За да се случи това, е нужна преднарителна оценка, ремонтни действия. Това ще изисква време: няма да е нито през днешния ден, нито другиден ", съобщи Кацаров.

Освен това някогашната държавна болница предлага несравнимо по-добри условия, защото е оборудвана по най-съвременни стандарти.

Той добави, че към новата детска болница ще бъде основано и болнично настоятелство , което ще е поръчител за стабилно и транспарантно ръководство.

Според Кацаров болница " Лозенец " единствено ще завоюва от този план и той ще осмисли съществуването ѝ.

Аргументите на съпротивата

Работещи в болница " Лозенец " се събраха във вторник сутринта на самобитен митинг пред лечебното заведение и се оповестиха срещу концепцията да приютят Педиатрията. Зад тях застана и шефът на " Лозенец " доцент Радосвет Горнев. Те се притесняват, че сходна промяна се готви в края на годината, което може да засегне договорите и финансирането на болничното заведение с НЗОК за 2022 година Притеснени са и за статута ѝ на образователна база на МУ-София . Горнев съобщи, че болничното заведение е била натоварена със задачата да обезпечи интензивните грижи за Covid заболели по време на последната вълна. Осигуряването на 40 интензивни кревати е коствало неимоверни старания. По думите му преобразуването в детска още веднъж слага болничното заведение в стресова обстановка и напрежението е голямо , тъй като личният състав нямат сигурност и успокоение.

Работещи в болничното заведение сложиха въпроса дали не става въпрос за апетити към терените на болничното заведение . " С отстраняването на проф. Любомир Спасов се прокара една голяма пътека за апетитния терен на болница " Лозенец ", в който надали ще има Педиатрия, а по-скоро затворен жилищен комплекс ", разяснява една от присъстващите. Други също слагат въпроса за какво тъкмо " Лозенец " е определена за терен на новата детска болница.

Горнев твърди, че не са водени диалози с него за преобразуването на болница откакто Кацаров я е стартирал от трибуната на Народно събрание. Нито е имало комисии, нито работни групи, твърди той.

Опасения бяха изразени още и за бъдещето на трансплантационната активност на болничното заведение.

" Лозенец " остава многопрофилна и университетска

Кацаров на собствен ред отхвърли опасенията на протестиращите, че " Лозенец " ще изгуби университетския си статут и ще престане да е многопрофилна. Той увери, че желанията на Министерство на здравеопазването, които са били предадени на шефа, са тя да продължи да е и университетска, и многопрофилна и да продължи развиването на трансплантационната ѝ активност.

" Идеята не е да премахнем обучителния развой в болничното заведение, а да го надградим ", съобщи Кацаров.
При дребния брой пациенти, които в този момент " Лозенец " лекува, е под въпрос, какъв брой добре се образоват студентите, разяснява Кацаров.

Обвинения

Кацаров съобщи, че управлението на " Лозенец " е било известено за готвената промяна, само че то не е съдействало съответно. " Възложих на управлението на болничното заведение да изготви разбор на потребностите за преструктурирането на " Лозенец " в детска през лятото ", изясни Кацаров. Изготвения разбор, обаче, бил неудовлетворителен. По думите на Кацаров съветът на шефовете на " Лозенец " работи неприятно: " Там има тежък спор сред двама души , които се заливат с тежки компромати. Там е основана една нездрава атмосфера и това се отразява в това число на финансовия ѝ резултат ", съобщи Кацаров. Не стана ясно за какво той като принципал не е взел отношение във въпросните нездрави връзки.

" Ще се срамим, че не сме го създали "

Той уточни, че актуалният екип на Министерство на здравеопазването може единствено да постави началото на това превръщане, само че идващ министър може да ревизира това решение. Кацаров, обаче, не вожда причина да го направи, тъй като няма състоятелен мотив против това.

" Можем и да не го вършим. Ние сме в края на мандата си. Имам опасения, обаче, че ще стане следващото отсрочване и 2012 ще отиде в 2032 година Имаме тази опция. Имаме тази подготвеност. Имаме средствата, имаме терена, имаме поддръжката на гаржданските организации и ще се срамим от хората, че не сме го създали ", разяснява Кацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР