Посрещнахме частици от мощите на светите братя Кирил и Методий.

...
Посрещнахме частици от мощите на светите братя Кирил и Методий.
Коментари Харесай

Частици от мощите на Св. св. Кирил и Методий вече са в храма Света Неделя

Посрещнахме частици от мощите на светите братя Кирил и Методий. С литийно шествие светинята беше пренесена до храма " Света Неделя ".



Мощите ще останат за поклонение до 12.00 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях. Ако се постанова, ще се обезпечи денонощен достъп до храма.



За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на предишния век те са върнати от Римокатолическата черква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен.

На молебена, отслужен в храма " Света Неделя " при посрещането на мощите, участваха и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.



Мощите дойдоха в България преди ден и пренощуваха в Гигинския манастир. Това не е инцидентно, тъй като точно игуменът на Църногорския манастир Никанор за пръв път ги е забелязал в една от светогорските света обители.

" Светите мощи бяха инцидентно открити от българския монах-отец Никанор в едно посещаване на Света Гора. Там, когато се е покланял на всевъзможни мощи, внезапно му попадат пред очите мощите на Свети Кирил и Методий, в един саркофаг, дружно с Божия кръст. Той тогава схваща, че има такава дървохранителница, в която се пазят и биват излагани за поклонение. Тялото на Свети Кирил се знае, че е в стените на " Сан Клементе " в Рим и никой там не може да го допре, а на Св. Методий нямаше никаква информация за неговото тяло, къде се намира, къде се подвизава " - описа в " Денят стартира " духовник Костадин Тренев от Софийска митрополия.

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се съпровожда от Архимандрит Вартоломей, свещеник на Светогорския манастир.

Снимки: БГНЕС









Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР