Посолството на Република Индонезия у нас, в сътрудничество с бургаската

...
Посолството на Република Индонезия у нас, в сътрудничество с бургаската
Коментари Харесай

Екзотична изложба на индонезийски батик ще гостува в Магазията

Посолството на Република Индонезия у нас, в съдействие с бургаската школа по батик с началник Златка Бобева към читалище "Асен Златаров ", провеждат екзотична галерия в Магазия 1, Пристанище Бургас. Тя ще бъде открита на 19 декември от 17.30 часа. В програмата е планувана и проява на фамозните индонезийски танци. Изложбата е част от поредност събития за отбелязване на 61 години дипломатически връзки сред Индонезия и България, и 72 години самостоятелна Индонезия. Бургазлии са добре пристигнали да я прегледат на 19 и 20 декември. След това тя ще отпътува към друго място.

Текстилът батик, който ще бъде показан в тази галерия, в по-голямата си част датира от ранния ХХ век до сегашното и е част от персоналната сбирка на Нейно Превъзходителство Сри Астари Расджид - дипломат на Република Индонезия за България, Албания и Македония.

Батик е една от най-високо развитите форми на изкуство м Индонезия и заема особено място в историята и културата на страната. През 2009 година индонезийският батик е приет от ЮНЕСКО за шедьовър в нематериалното завещание на човечеството.

Развитието на батика в Индонезия е повлияло мощно върху нейните обичаи и просвета. Последователно навлезлите религии (хиндуизъм, будизъм и ислям), колонизаторските талази (китайска, индийска, арабска, португалска, холандска и английска), както и развиването на високоизтънчена просвета в дворовете на Ява и Суматра, всички това е оставило своя отпечатък върху индонезийския батик.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР