Последва и реакция на българското Министерство на външните работи във

...
Последва и реакция на българското Министерство на външните работи във
Коментари Харесай

Свинщина! Оскверниха Една Българска Светиня!

Последва и реакция на българското Министерство на външните работи по отношение на поругаване на паметника-костница в Ниш. По напътствие на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, българският дипломат в Белград Радко Влайков е връчил нота на сръбското външно министерство, в която се упорства за съответни дейности за незабавното изтриване на провалите върху паметника, за незабавното откриване на причинителите на поругаването, които да понесат отговорност в сходство със законите на Република Сърбия, както и за безапелационното разграничение на формалните сръбски управляващи от сходни вандалски актове, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

По време на диалога в сръбското външно министерство дипломат Радко Влайков е изразил дълбоката увереност на българската страна, че похищението върху военния монумент е в цялостно несъгласие с отличния климат на двустранните връзки и персоналната ангажираност за тяхното развиване на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Българският посланик е подчертал и върху особеното терзание от обстоятелството, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява боязън в навечерието на изборите за национални препоръки на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 година, в това число на Национален съвет на Българското национално малцинство.

Посланик Радко Влайков е показал също, че този случай е следващото доказателство, че на локално равнище от време на време изскачат рецидивите на предишното, защото до някои региони в Сърбия към момента не е достигнала информацията, че на най-високите равнища на двете страни и държавни управления се работи за историческо помиряване.

В отговор от Министерството на външните работи на Сърбия е изразено страдание от оскверняването на военния паметник-костница, като е очебийно, че вандалският акт е недопустим и в дисонанс с отличните връзки сред двете страни. По време на срещата е стихотворец явен ангажимент от сръбска страна за неотложно деликатно изследване и реакция по случая.

Антибългарските послания са част от всекидневието в Босилеград

" Непрекъснато в сръбските медии се разгласяват антибългарски послания и фалшифицирани тълкувания на историята на самите българи. Това е част от всекидневието, в което живеем тук в Босилеград ", сподели ръководителят на Културно-информационен център на българското национално малцинство " Босилеград " в Сърбия по отношение на осквернената българска Костница в Ниш.

" Ето на 9 септември в града беше маркиран Ден на освобождението от българска фашистка окупация ". Тези прояви не престават да се показват ", уточни той. " Ние българите споделяме, че със сърбите сме братя по кръв, само че аз не съм чул такива изявления от тяхна страна ", добави Николов.

Според него стандартите за българите като окупатори, фашисти и хора, застрашаващи националните ползи на сърбите се популяризират непрестанно в общественото пространство, литературата, кинематофрацията и сръбската историческа просвета. " Това е по този начин, тъй като в културата на възпитанието непрестанно се насажда този ненавист ", сподели той. Според него повода в тази народопсихология се крие в проповядване на идея за основаване на Велика Сърбия и териториални искания към България.
Tags: ОЩЕ СКАНДАЛИИНТРИГИЛЮТИ ЧУШКИАФЕРИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР