Последното проучване на една от най-авторитетните ни социологически агенции Алфа

...
Последното проучване на една от най-авторитетните ни социологически агенции Алфа
Коментари Харесай

Гласуването за ГЕРБ ще е вот срещу България

Последното изследване на една от най-авторитетните ни социологически организации " Алфа рисърч " за изборните настройки " сервира " много храна за размисъл по отношение на електората на ГЕРБ-СДС, въпреки това надали попада измежду задачите на проучването. Макар и със доста понижена поддръжка, ГЕРБ остават първа политическа мощ, за която биха дали своят вот 23,1% от гласоподавателите. Анализатори настояват, че това е твърдият електорат на гербаджиите и водача им. Някои считат, че това е и избираемият им таван. Предводителят им Б.Б. надали се нуждае от портретиране, само че, виж, за електоралната му армия има какво да се каже. И, за жалост, надалеч не позитивни неща.
Първо, излиза наяве, че тези малко над 642 000 гласоподаватели, дали своят вот за ГЕРБ на юлските избори (23,51%), харесват до гроб лидер и министър председател, който сполучливо се вписва в определението за мафиот. Който дружно с обкръжението си отваря политически чадър за укриване на налози от хазартен необут (случая с Божков). Явно им харесва босът да спи измежду пачки банкноти и кюлчета злато, дадени му от крупни предприемачи, съгласно мнението на изнудвания агробизнесмен Станимир Илчовски. Както и да подрежда прекратяването на инспекция против предприемач за укриване на акцизи, тъй като " е поел ангажимент да не го закача " (случая " Ало, Ваньо " ).

Това е дестилат на мафията

тъй като е слепване на властта с незаконен бизнес. Това, че няма данни Баце да е забъркан в наркотрафик или контрабанда на артикули, не значи, че не е работил мафиотски.
Второ, тези малко над 640 000 електорални преторианци си падат по предводител, който е политически престъпник и рекетьор. Не е ли това изводът и от разкритията за изнудването на някои предприемачи и прибирането на част от бизнеса им? Не е ли това изводът и от думите му да се размаже физиономията на предприемач от " Еврохолд ", " задето не се преценява с мене, това е доста значимо "? Според осведомени главатарят може да бъде разследван за търговия с въздействие и закононарушение по работа, само че това си е и чиста проба бандитизъм. И това, че не се е стигнало още до убийства и кавга с побои, не значи, че си нямаме работа с политическо злодейство.
Тези 640 000 послушни гласоподаватели очевидно са " влюбени до уши " в тези линии от профила на главатаря,

които се отхвърлят от целокупна България

Те очевидно нямат нищо срещу моделът му да продължи да вирее посредством слепване на изпълнителната със правосъдната власт, посредством злоупотреби с европейски средства и публични поръчки, посредством лобистко и корупционно законодателство или фаворизиране на малцинството гербаджии против болшинството българи. Чрез всичко това в политиката, което гони младите в чужбина и копае демографската ни крах.
По-рано тази година медии писаха, че Б.Б. може да стане обвинен по седем абсурда (три от тях бяха упоменати - " Ало, Ваньо ", " Размажи му физиономията ", подкупът от Божков). А тези дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че има съществени доказателства против Борисов и ще им даде публичност, без да разчита на съдействието на прокуратурата, чийто началник е човек на Борисов, както всички се убедихме.
И какво в този момент да си мислим за хората, които са подготвени да дадат гласа си за подобен необут? И не е ли подигравка, че партията му се кичи с " европейско " в името?
Трето, да вземем обществената политика. На тези 640 000 гербаджии явно им е по сърце тежкото (и антиевропейско) обществено разслоение или мизерията, наложени от ръководството на предводителя им. По последни публични данни, показани предходната седмица, 1,6 милиона българи мизерстват под прага на бедността, а близо половин милион души, или 29% от наетите в страната, са на минимална работа заплата. По други огласени данни 43% от пенсионерите се гърчат под линията на беднотия. За 10 години властване на Б.Б. и обкръжението му (2010-2020 г). месечните помощи за развъждане на дете са се нараснали с едвам 5 лв.. Няма да се изненадам, в случай че в ГЕРБ има екземпляри на дивашкия капитализъм, които считат, че и това е доста.
Тези, които имат намерение да гласоподават за партията на Бойко Борисов, очевидно нехаят, че 80% от българите имат приход до 1000 лв.. Очевидно им е безразлично, че 34% от сънародниците им нямат пари за отопление и страната ни е " първенец " в класацията в Европейски Съюз по енергийна беднотия. Явно за тях е задоволително, че 56% от българите нямат достъп до качествено опазване на здравето, както сочи изследване, поръчано от немската фондация " Фридрих Еберт ".
Тези, които считат ГЕРБ за тяхната партия, безспорно одобряват за естествена и

демографската злополука

на страната си, откакто популацията ѝ е намаляло с 590 000 души през 2010-2020 година, десетилетието с трите държавно управление на вожда им. Излиза, че за тях е в реда на нещата първото място на България в рейтинга по обща смъртност измежду страните от Европейски Съюз във всяка година за интервала от 2010 до 2019 година По данни на Национален статистически институт през 2020 година равнището на смъртност у нас е било 18 промила и е най-високото след 1945 година Дали пък електоратът на ГЕРБ не счита, че промилите могат още да порастват?
Апропо, във всяко от " несвободните " и " мракобесни " десетилетия на социализма популацията ни е нараствало с по към половин милион.
Всички тези мрачни данни са последица най-много от антисоциалната политика на гербаджиите, които нищо чудно още да не са разбрали, че страната им е в демографски колапс и трябват незабавни ограничения против него.
И най-после - тези 640 000 верноподаници на Б.Б. безспорно харесват слугинажката му външна политика. Заради сегашната енергийна рецесия стана ясно какъв брой жизненоважни биха били за страната ни предлаганите от Русия планове за " Южен поток " и АЕЦ " Белене ". Те биха икономисали спомагателното ни обедняване и главоболията, в случай че обаче ги имаше. Но Б.Б. се хвалеше по какъв начин ги спрял по искане на Съединени американски щати и Европейски Съюз поради хибридната им енерговойна с Русия. И какво излиза? Твърдият електорат на ГЕРБ няма нищо срещу да продължава антибългарска енергийна политика, стига тя да се харесва на по-големите геополитически братя.

И по този начин да обобщим

На избори се гласоподава по съвест и по ползи. По съвест значи да гласуваш за този, който харесваш и смяташ, че може да осъществя добруването на нацията и чиито хрумвания и публични полезности ти харесват. По ползи значи да гласуваш с джоба си - за този, който ще запази или усъвършенства личния ти витален стандарт, без да си уверен, че ще направи същото за останалите.
Твърдият електорат на ГЕРБ е в действителност държавната администрация на разнообразни равнища, плюс техните фамилии, част от роднините, а също гласоподаватели, които се опасяват да не си изгубят работата, в случай че гласоподават против партията на Борисов, въпреки надълбоко в себе и да не я харесват. Несъмнено в твърдия електорат има способни хора. Ако управителните равнища на администрацията могат да изгубят постовете си при изборна загуба в този момент, не е наложително това да се случи със междинните и по-ниските равнища. Пък и редица ръководители надали автоматизирано ще изгубят работа, тъй като са избирани от локален избор.
" Стадният инстикт " обаче сработва и гербаджийският електорат дава поръчка, че ще гласоподава с джоба си. Виждаме, че има това право според демокрацията - свободното волеизлеяние се дефинира освен от полезности и идеология, а и от джоба.
Само че, прилагайки това си право, този електорат ще гласоподава, първо, за необут, който е подкупен и вони на мафиотщина. Второ, той е обществен и демографски душманин на нацията си. И, трето, служил е на непознати ползи. Всъщност електоратът на ГЕРБ ще гласоподава антибългарски.
Не бих желал да съм на негово място и по друга причина. Той е извадка и на националния темперамент, даже е извадка номер 1 на българския профил, в случай че се съди по допитванията за предизборните настройки. Е, май няма да бъде преобладаващата извадка. Ако обаче и в този момент гласоподава с джоба си, май ще излезе, че всички недъзи на водача на ГЕРБ не са непознати на народопсихологията ни.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР