Последното официално замерване на шумовите стойности в Пловдив и актуализирането

...
Последното официално замерване на шумовите стойности в Пловдив и актуализирането
Коментари Харесай

Експеримент на Марица: Влакът от Карлово трещи със 117...

Последното публично замерване на шумовите стойности в Пловдив и актуализирането на шумовата карта на града е правено през месеците май-юни на 2017 година. Според него зоните, в които стойностите надвишават 75 dB(A), са само натоварените пътни артерии и основни кръстовища в централната част, както и обособените индустриални зони в кварталите.

Експеримент на " Марица " обаче сподели напълно друга картина. Преди седмица посетихме няколко случайно определени точки в града и направихме лично замерване. То сподели доста по-високи стойности по отношение на допустимите правила, записани в Наредба 6 на Министерство на здравеопазването.

Най-сериозни отклонения се следят в късните часове, към зоните, които концентрират огромен брой заведения и клубове. Така да вземем за пример " Капана ", съгласно Наредба 6 попада в графата " централна градска част ", за която във вечерния часови диапазон е закрепена оптимално позволена шумова стойност от 50 dB(A). На процедура обаче се оказва, че в часовете сред 23:00 и 23:30 там равнищата се движат към 88 dB(A), което е с близо 80% над нормата. Подобна е обстановката до Метро на бул. " Санкт Петербург ", където неотдавна са събрани няколко нощни клуба. При позволена стойност от 50 dB(A) през нощта, отклонението в 3 часа през нощта е 90% и шумът доближава равнища от 94 dB(A). Музиката от близките заведения се чува отчетливо в радиус от 200-250 метра, оплакват се живеещите в региона.

Прелезите, ситуирани по бул. " Копривщица ", се оказват едно от най-шумните места в Пловдив. На кръстовището с бул. " 6 септември " в 19:30 ч., при норма от 60 dB(A), децибелометърът демонстрира близо 85 dB(A). Още по-шумно е към 15:30 часа в районна на прелеза на бул. " Пещерско шосе ". Екипът ни избра часови диапазон, в който там минава пътническият трен от Карлово. Нормата за " зона с релсов или жп превоз " съгласно Наредба 6 за дневен режим на отчитане е 65 dB(A). Реално измерените стойности там обаче стигат до 117 dB(A). Паважът по бул. " Копривщица " и началото на " Пещерско шосе " също е фактор, който усилва шумовите стойности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР