Последният цар на Русия е запален фотограф и имаме много

...
Последният цар на Русия е запален фотограф и имаме много
Коментари Харесай

Николай II през очите на руски и чужди художници

Последният цар на Русия е разпален фотограф и имаме доста негови и направени от него фотоси.

Но по какъв начин стоят нещата с облика му в изобразителното изкуство?
Николай Дмитриев-Оренбургски. Велик княз Сергей Александрович, царевич Николай Александрович, популярен княз Павел Александрович в Царско село, 1880
 Държавен исторически музей

Бъдещият цар Николай е изобразен с чичовците си, синове на император Александър II. Художникът е фамозен с баталните си картини, отдадени на Руско-турската война, и е рисувал и император Александър II.
Император Николай II и императрица Александра Фьодоровна, 1894
 Държавен исторически музей

Тази цветна литография е отпечатана в Москва по случай тържествата за сватбата от човек на име Мешков.
Лауриц Туксен. Сватбата на цар Николай II (1895 г.)
 Ермитаж

Този датски художник рисува няколко европейски монарси, в това число датския Кристиян IX, кралица Виктория, Георгиос I Гръцки и семейство Романови.  Свободни източници

Той прави и „зумирана“ версия с непосредствен проект на лицата на двойката.
Иля Репин. Портрет на Николай II и Николай II на верандата, 1896
 Свободни източници

Репин е необикновено прочут, освен поради „Бурлаци на Волга“ и други исторически картини, само че и като портретист. Лицата на творбите му наподобяват необикновено живи. След коронацията Репин получава поръчка да нарисува няколко портрета на новия император. Най-церемониалният е основан за интериора на Голямата тронна зала в Зимния замък. Друг е със същата униформа и даже поза, само че е по-неофициален.
Иля Галкин. Император Николай II (в униформата на Гвардейския полк на негово величество), 1896
 Свободни източници

Най-интересният факт за този портрет е, че в продължение на 90 години той е прикрит под портрета на водача на Революцията от 1917 година Владимир Ленин. Образът на Николай на този „двоен“ портрет е открит при реставрацията му през 2016 година.
Иля Галкин, Николай II, 1896
 Свободни източници

Този портрет на Николай II е включен в илюстрирания албум „Руската ръководеща династия на Романови“, отпечатан през 1896 година от някои изявления на И.В. Цветков.
Иля Галкин. Император Николай II в бяла униформа с еполети, 1898
 Свободни източници
Ърнст Липхарт, Николай II, към 1900
 Свободни източници

На този портрет царят е изобразен в една от залите на Московския Кремъл.
Валентин Серов, Николай II, към 1900
 Третяковска изложба

Валентин Серов, създателят на известната картина „Момичето с прасковите“, е един от дворцовите портретисти, рисувал облиците на Александър III, велики князе и други На този недовършен портрет Николай II е облечен в офицерска куртка на Преображенския полк.
Жорж Бекер. Портрет на Николай II, към 1900
 Свободни източници

Рядък портрет, на който царят (леко) се усмихва.
Фридрих Аугуст декор Калубах. Портрет на Николай II Руски, 1903
 Свободни източници

А този немски художник основава необичаен портрет, на който царят не е с военна униформа, а в цивилно облекло.
Михаил Рундалцов, Портрет на император Николай II, 1900-те
 Свободни източници

Рундалцов основава няколко портрета на Николай II и сина му княз Алексей. На този портрет царят е в доста замислено въодушевление.
Елена Самокиш-Судовская. Царят и фамилията му, 1902
 Свободни източници

Художничката с френски корени Самокиш-Судовская е най-известна с илюстрациите на книги, изключително „Евгений Онегин“ на Александър Пушкин. Тя е създател и на няколко скици в албума за коронацията на Николай II и императрица Александра. Тук те са с дъщерите си: Олга, Татяна, Мария и Анастасия.
Борис Кустодиев. Император Николай II с царевича, 1905
 Третяковска изложба

След 4 дъщери Николай и брачната половинка му чакат да се роди наследник. Опитите за зачеване са несполучливи в продължение на няколко години, само че най-сетне през 1904 година дълго чаканият престолонаследник се ражда…
Хенрих Манизер. Руският цар Николай II с ордена „Св. Владимир“, 1905
 Свободни източници

Този съветски художник с немски корени е един от обичаните художници на семейство Романови. Бащата на Николай, Александър III, купува няколко от картините му, отдадени на Руско-турската война. А този портрет е поръчан от самия Николай II.
Александър Маковски. Портрет на Император II, 1907
 Руски музей

Маковски е от семейство на създатели. На неговия портрет Николай II е в униформа на Гвардейския хусарски полк на негово императорско величество.
Фредерик дьо Ханен. Дворцов бал. Императорът превежда императрицата през балната зала, към 1913
 Свободни източници

Френският художник и илюстратор с холандски корени Фредерик дьо Ханен оглавява списание L’Illustration в Париж. След огромната си обиколка на Русия през 1913 година той издава илюстрирана книга, озаглавена „Русия“, в която изобразява елементарни хора, църкви, Кремъл, Транс-сибирския трен и, несъмнено, императора.
Фредерик дьо Ханен. Император Николай II и императрица Александра Фьодоровна в староруско облекло, 1913
 Свободни източници

Николай II и брачната половинка му, облечени в староруско царско облекло по време на бал с костюми по случай 300-годишнината от ръководството на династия Романови през 1903 година
Фредерик дьо Ханен. Цар Николай II прави обзор на войските, към 1913
 Свободни източници

Това е още една картина на френския художник, на която е изобразен царят. Николай II провежда годишни прегледи на войските, като най-често те съответстват с огромни военни учения.
Борис Кустодиев, цар Николай II, 1915
 Свободни източници

Борис Кустодиев е прочут със стилизираните си картини, отдадени на живота на съветския народ и търговците, изпълнени с ярки багри. Този портрет на царя е в неговия присъщ жанр, като на фона се вижда приказният Московски Кремъл.
Фаберже. Императорска подаръчна кутия, 1916
 Supplied by Royal Collection Trust / (c) HM Queen Elizabeth II 2012

Кутията, основана от основния бижутер на „Фаберже“, Хенрик Вигстрьом, е украсена с портрета на императора, основан от дворцовия миниатюрист Власилий Зуев. Николай II е облечен с униформата на Четвърти гвардейски стрелкови полк на императорската фамилия и е окичен с ордена „Св. Георги“, който получава на 25 октомври 1915 година. Тази кутия е подарена от името на царя на Габриел Ханото, който е министър на външните работи на Франция от 1894 до 1898 година.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР