Последният представител на еврейската общност в Афганистан напусна страната, предаде

...
Последният представител на еврейската общност в Афганистан напусна страната, предаде
Коментари Харесай

Последният евреин напусна Афганистан

Последният представител на еврейската общественост в Афганистан напусна страната, съобщи Асошиейтед прес.

Зебулон Симентов, който живеел в порутена синагога в столицата Кабул, хранейки се с кашерна храна и молейки се на иврит, претърпял десетилетия на война, по време на която многовековната еврейска общественост бързо се стопяваше. Идването на власт на талибаните предишния месец обаче се оказа последната капка, преляла чашата за него.

Моти Кахана - американски предприемач от еврейски генезис, който ръководи частна охранителна компания, провела евакуацията, - сподели през днешния ден пред АП, че 62-годишният Симентов и 29 негови съседи, съвсем всички те дами и деца, са били изведени в " прилежаща страна ".

Симентов, който е живял и преди под ръководството на талибаните, не се опасява от тях, довери Кахана. Той обаче го предизвестил, че има риск да бъде похитен или погубен от много по-радикалната формация " Ислямска страна " (ИД). Съседите на Симентов също го увещавали да замине, с цел да може децата им да отпътуват с него.

Израелската социална телевизия " Кан " популяризира видеозапис на евакуацията, показващ цялостен с хора рейс, пътуващ по всяка възможност през Афганистан. На фрагментите са скрити лицата на всички пасажери също така на Симентов.

Кахана сподели, че компанията му е отправила питане до американските и израелските управляващи, с цел да се откри непрекъснат дом за последния афганистански евреин, който е разграничен със фамилията си, живеещо в Израел. От години Симентов отхвърля да даде бракоразвод на брачната половинка си съгласно еврейския закон, което може да докара до правосъден развой в Израел. Кахана сподели, че е го е убедил да даде бракоразвод, и е подготвил нужната документи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР