Последният път, когато технологичният гигант Apple се сблъска с инфлационна

...
Последният път, когато технологичният гигант Apple се сблъска с инфлационна
Коментари Харесай

Може ли Apple да повиши цените още повече тази година? Тим Кук не изключва този вариант.

Последният път, когато софтуерният колос Apple се сблъска с инфлационна среда като актуалната, беше обществена компания като за по-малко от година и нейният най-продаван артикул беше домашният компютър Apple II (първият всеобщо употребен личен компютър, създаден от Apple, показан за първи път на компютърното ревю на Западното крайбрежие през 1977 г.).

През май 2022-а годишната инфлация в Съединени американски щати доближи 8,6%, най-високото равнище от 1981 година насам. Други огромни пазари за продажби на Apple се сблъскват с сходни или даже по-високи равнища на инфлация.

Apple е изправена пред възходящи разноски за световната си логистика, а също и с възходящите заплати на чиновниците си, както и с опцията потребителите да отсрочат надстройките на своя iPhone поради намаляваща покупателна дарба. Apple се сблъсква и с ограничавания в доставките, свързани с локдауна на Китай тази година, което може да докара до спад на приходите с 8 милиарда $.

Много компании, изключително тези с власт в ценообразуването, могат да трансферират увеличените разноски върху своите клиенти посредством повишение на цените, изключително в случай че търсенето е мощно. Apple обаче не е повишила цените на iPhone в Съединени американски щати, само че постоянно трансформира цените по света в отговор на валутните съмнения.

Apple също по този начин може да " изяде " част от разноските, като понесе удар върху маржовете си и в същото време поддържа цените постоянни, с цел да избегне понижаване на търсенето.

Главният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук сподели, че има най-малко две места, в които инфлацията се демонстрира в салдото на компанията: брутните маржове и оперативните разноски.

Брутният марж на Apple за тримесечието е 43,7%, по-висок от упованията на анализаторите, само че е доста по-нисък от декемврийското тримесечие, което е най-високото от 2012 година, съгласно данните на FactSet.

Маржът на Apple ще намалее през юнското тримесечие, достигайки сред 42% и 43%, предвижда финансовият шеф на компанията Лука Маестри.

Оперативните разноски за тримесечието бяха 12,58 милиарда $, което е съвсем 19% нарастване на годишна база. За юнското тримесечие Apple предвижда поредно нарастване до към 12,8 милиарда $ на оперативни разноски.

Транспортните такси са единствено единият източник на тези разноски.

" Товарният превоз е голямо предизвикателство ", сподели Кук през април. " От позиция на инфлацията и от позиция на наличността. "

Друга възходяща цена е обвързвана с дефицита на силиций, провокиран от блокирането в Китай на Covid-19 през първата половина на годината и общия дефицит на съвременни чипове, нужни за довеждане докрай на продуктите. Кук добави, че някои съставни елементи стават по-евтини.

Apple също по този начин може да се сблъска с нараснали разноски за труд. Компанията подвига заплащането на своите корпоративни чиновници и чиновници на дребно в отговор на пазарните условия, откакто някои съперници, в това число Гугъл, Amazon и Microsoft, направиха промени във възнагражденията си по-рано тази година в опит да привлекат и задържат най-хубавите софтуерни гении.

Възможно закъснение на продажбите

Повишените разноски не са най-лошият сюжет за Apple. По-големият риск е, в случай че инфлацията и други макроикономически условия в последна сметка навредят на търсенето на продуктите на Apple.
 Тим Кук получи съвсем $100 милиона от Apple за 2021 година
Тим Кук получи съвсем $100 милиона от Apple за 2021 година

След положителното показване на компанията

Традиционно, по време на криза или в лицето на намаляваща покупателна дарба, потребителите отсрочват покупките на дълготрайни артикули, в това число електроника, написа CNBC.

В случая на Apple това може да значи, че потребителите, закупили телефон преди две или три години, може да решат да не си купят най-новия модел тази година и да отсрочат разноските, до момента в който икономическите условия се подобрят.

" Понякога просто проявявате известна нерешителност и отлагате покупките ", сподели Джим Уилкокс, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли. " Да изчакаме и да забележим е доста рационална финансова тактика. "

Apple към момента не е алармирала за уязвимост

През април компанията заяви, че търсенето остава високо и не се виждат признаци за утежняване на доверието на потребителите. По-големият проблем тогава беше производството на задоволително устройства, с цел да се отговори на търсенето им.

Но пазарите на смарт телефони и преносими компютри демонстрират някои признаци на закъснение. Частта от високия клас на пазара на смарт телефони, където Apple продава, се държи по-добре от този на по-изгодните телефони, макар че общите продажби на телефони започнаха да понижават. Micron Technology, снабдител наизуст за устройства на Apple, предизвести, че чака както продажбите на смарт телефони, по този начин и продажбите на лични компютри да бъдат доста по-ниски от предходните прогнози заради отслабването на потребителското търсене, частично породено от възходящата инфлация по света.

Единичните доставки на по този начин наречените първокласни устройства, които костват $400 или повече, са намалели с 8% през първото тримесечие, спрямо 10% за целия пазар, съгласно последните оценки на Counterpoint Research.

Богатите клиенти смекчават удара

Apple може да си разреши някои спомагателни разноски. Продажбите на компанията порастват през последните две години и тя поддържа постоянен марж, който е обект на злоба от хардуерните й съперници.

Но на Apple може въобще да не се наложи да поеме тези по-високи разноски.

Клиентите са склонни да имат забележителен наличен приход спрямо купувачите на устройства с Android, които са склонни да избират въз основа на цената.
 Тим Кук има криптовалути, само че Apple няма да влага в тях
Тим Кук има криптовалути, само че Apple няма да влага в тях

Компанията няма проекти и да ги приема като средство за заплащане

На " ултра-премиум пазара " или телефони, които костват над $1000, Apple е поела дял от 66% от доставките през първото тримесечие, съгласно Counterpoint.

" С възходящата световна инфлация, сегментите от началното равнище и сегментите с по-ниски цени евентуално ще бъдат по-силно наранени ", пишат откривателите на Counterpoint.

Проучване на Morgan Stanley от юни демонстрира, че 70% от потребителите в Съединени американски щати възнамеряват да понижат разноските си през идващите шест месеца заради инфлацията. Но богатите семейства - клиентите на Apple - са по-позитивни по отношение на своите финанси и траекторията на стопанската система.

" Домакинствата с приход над $150K са по-устойчиви. Най-голямото нарастване на проектите за понижаване се следи измежду кохортата със междинен приход ", пишат анализаторите на Morgan Stanley.

През последните пет години Apple увеличи цените на своите iPhone няколко пъти.

През 2017 година Apple показа модел iPhone от висок клас за $1000, който притегли забележителна част от клиентите, които бяха подготвени да платят за по-мощно устройство. През 2020 година Apple " безшумно " увеличи цените, когато усили началната цена на главния, най-продаван модел - по това време iPhone 12 - от $699 на $799.
 Най-добрите уроци, които Мъск, Гейтс и Тим Кук научиха от Стив Джобс
Най-добрите уроци, които Мъск, Гейтс и Тим Кук научиха от Стив Джобс

Ето какво споделят някои от най-хубавите бизнесмени, които са се учили от софтуерния талант

Ройтерс означи в петък, че Apple е повишила цената на своя флагмански телефон в Япония с близо една пета, като базовият iPhone 13 в този момент коства еквивалента на $870.

Може ли компанията да увеличи цените още повече тази година? Кук не изключва този вид.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР