Последният месец и половина няма напредък в работата на съвместната

...
Последният месец и половина няма напредък в работата на съвместната
Коментари Харесай

Скопие отказва да говори за обща история

„ Последният месец и половина няма прогрес в работата на взаимната историческа комисия сред България и Северна Македония “, съобщи пред Българска национална телевизия съпредседателят на комисията от българска страна - историкът и посланик проф. Ангел Димитров.

От българска страна е направено предложение за взаимно честване на светите братя Кирил и Методий, само че то не е проведено.

Правителствени делегации от двете страни през днешния ден ще почетат светите братя в Рим, където е гроба на Свети Кирил Философ. Честванията обаче ще се случат настрана, а отвън тях е планувана среща сред българския министър председател Кирил Петков и северномакедонския му сътрудник Димитър Ковачевски.

Съвместно честване на паметта на светите братя Кирил и Методий не би било казус, тъй като към този момент се е случвало на два пъти, означи проф. Димитров. Той подсети, че във връзка с Св. Св. Кирил и Методий има реализирано единодушие в историческата комисия.

„ Един от дребното триумфи в работата на комисията е, че има реализирано единодушие: когато се приказва за светите братя, да се подчертае ролята на българската страна и българските владетели за съхраняването и развиването освен на писмеността, само че и на литературата и на християнската просвета измежду славянството. “ - сподели той.

От февруари до май са извършени три съвещания на взаимната историческа комисия. На първото е реализирано единодушие по отношение на Цар Самуил комисията да взима поради, с изключение на българската позиция, и тази на международната медиевистика, която съответствува с българската. Проф. Димитров дефинира това като напълно дребен прогрес и акцентира, че оттова нататък работата още веднъж е напразна.

„ Проблемът е, че нашите сътрудници се пробват да не одобряват термина „ обща история “. Когато не приемаш съществуването на един исторически феномен, който даже е разказан в контракта за добросъседство, тъй като те приказват не за „ обща история “, а за " споделена история ", тогава има едно бягство от желанието да се направи сериозен сериозен разбор на личното минало. И тук е огромният проблем. " - посочи проф. Ангел Димитров.

Той прикани управляващите да не позволяват външен напън, без значение дали има опити за подобен или не.

„ Трябва да работим настойчиво и поредно, с цел да обясняваме нашата позиция. Това е единственият път. Ние би трябвало да се срещнем някъде с нашите сътрудници. Не може единствено от България да се чака да прави отстъпки и взаимни отстъпки. Катарзисът е там и би трябвало да се състои в Северна Македония, тъй като сериозен разбор на югославското завещание там към момента не е изработен. " - акцентира проф. Ангел Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР